eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Miért büntetik a forintot a befektetők?

Jelentős visszhangot váltott ki a forint csütörtöki zuhanása a nemzetközi piacokon. Elemzők szerint nem véletlen, hogy a forintot büntették a leginkább a befektetők, ezúttal a hazai és külföldi fejlemények sem kedvezőek.

Csütörtök délután hirtelen méretes esést szenvedett el a forint, az euróval szembeni jegyzések a 297-es szint felett is jártak, közel egy hónapja nem volt ilyen gyenge a hazai fizetőeszköz. A pénteki kereskedésben a 295-ös szintig ereszkedett vissza az árfolyam, vagyis úgy tűnik, hogy új sávba került a kurzus a korábbi 290-295-ös sávból.

A forint gyengülésével párhuzamosan emelkedtek az állampapírhozamok és a magyar csődkockázati felár 554 bázispont felett is járt, ez hathetes csúcsnak felel meg.

Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa reggeli kommentárjában szintén kiemelte: könnyen lehet, hogy új, magasabb szinten lévő sáv fog kialakulni az EUR/HUF esetében, várhatóan a 293-298 közötti tartományban állapodhat meg a következő napokban a kurzus, hacsak nem jön hirtelen áttörés IMF-ügyben.

A forint gyengélkedésének alapvető oka a nemzetközi hangulat romlása volt, miután a befektetők újra felfigyeltek a gyenge euróövezeti államokra, ezúttal Spanyolországra.

Elemzők azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy nem véletlen büntették leginkább a forintot a feltörekvő piaci devizák közül.

Guillaume Salomon, a Societe Generale londoni stratégája a Dow Jones hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy Magyarországgal kapcsolatban még mindig ugyanaz a reménytelen sztori érvényes. Még azt sem tudom, hogy az emberek reménykednek-e még az IMF-megállapodásban - magyarázta a szakértő utalva arra, hogy elfogyott a piacok türelme a magyar biztonsági háló ügyében.

Benoit Anne, szintén a SocGen elemzője friss kommentárjában úgy vélekedett, hogy a piac most árazza át az IMF-megállapodás kilátásait. Meglátása szerint azonban ez még csak a kezdet, "a forint árfolyama most a 300-as szinthez kellene tartozzon".

Benoit Anne arra is felhívja a figyelmet, hogy a forint látványosan gyengült a lengyel zloty ellenében is, a kurzus átlépte a 71-es szintet.

A Raiffeisen Bank budapesti elemzői reggeli jelentésükben pedig arra mutatnak rá, hogy mindezek mellett gyengébbek lettek a legutóbbi magyar makrogazdasági adatok: a munkanélküliség és a folyó fizetési mérleg is negatív meglepetést hozott. A forint alul is teljesít a régióban, azonban elsődlegesen a nemzetközi környezet egy fokkal pesszimistábbá válása váltotta ki a gyengülést - teszik hozzá.

Az Erste Bank elemzői úgy vélik, hogy a folyó fizetési mérleg többlete támogathatja a forintot, ez azonban leginkább csak közép távon lesz érzékelhető. Az IMF-tárgyalások körüli bizonytalanságok ugyanis rövid távon sokkal jobban meghatározzák az árfolyam mozgását - fűzték hozzá.

Mi várható IMF-ügyben?

Az IMF-megállapodás ügyében a legfontosabb fejlemény Fellegi Tamás jövő heti washingtoni utazása lesz, a magyar főtárgyaló azonban csak informális egyeztetéseket fog folytatni a valutaalap illetékeseivel. A kérdés, hogy a befektetőknek mikor fogy el végleg a türelmük, mert a mostani piaci folyamatok alapján fogytán van.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×