eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jó hírünk van: végre csökkenhet az üzemanyagok ára!

Az utóbbi hetek sorozatos üzemanyagár emeléseit követően úgy tűnik, végre fújhatnak egyet az autósok, hiszen az előttünk álló héten nagy valószínűség szerint csökkenni fognak az árak a hazai kutakon. A gázolaj esetében nagyobb, míg a benzinnél csupán kisebb árcsökkentésre kerülhet majd sor.

Bár az iráni és nigériai feszültség továbbra is magas szinten tartja az olajárat, a világgazdasági növekedés lassulása alapvetően az árcsökkenés irányába hat az olajpiacon. Utóbbi érvek erősebbek voltak a napokban, így a Brent átlagos árfolyama csökkent a múlt heti szintekhez képest.

Az olajár csökkenésével párhuzamosan 1,9 százalékkal került lejjebb a gázolaj dollárban mért átlagos jegyzésára, a benziné azonban nem követte ezeket a folyamatokat, hanem 1,2 százalékkal emelkedett.

Eközben a befektetői hangulat tovább javult a világban, és a kormány kommunikációjában az IMF-EU-megállapodással kapcsolatban is inkább bizalomra okot adó előrelépések történtek. Ezek hatására a hazai fizetőeszköz ismét erősödni tudott a dollárhoz képest, a múlt heti átlagos 244,4-es szintről az utóbbi napokban tapasztalt 239,8-as átlagos szintig.

A forint erősödése kedvezően hatott a hazai fizetőeszközben kifejezett heti átlagos üzemanyagárakra. A benziné ugyanis 0,7, a gázolajé pedig 3,8 százalékkal csökkent.

A Portfolio.hu véleménye szerint az utóbbi hetek sorozatos üzemanyagár emeléseit követően jelenleg annak van legnagyobb valószínűsége, hogy a Mol szerdán csökkenti a benzin és gázolaj nagykereskedelmi listaárát. Ennek hatására a gázolaj esetében akár 4-5 forintos árcsökkenés is elképzelhető lehet, miközben a benzin piacán ennél kisebb elmozdulásra kerülhet sor.

A gazdasági portál által követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a Mol árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatóak, bár azt teljes pontossággal nem lehet előre jelezni. Ez annak tudható be, hogy a Mol (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (dél-olasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×