eur:
389.62
usd:
364.87
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Martonyi szavai után repül a forint

Reggel óta hat egységet tudott erősödni a forint az euróval szemben. A kiemelkedő szárnyalás hátterében egyszerre több tényező áll: emelkednek a főbb tőzsdeindexek, erősödik a kockázati étvágy, az MNB szokatlanul hosszú közleményt adott ki a mai nem kamat-meghatározó ülése után és Martonyi János külügyminiszter Reuters hírügynökségen idézett szavait is kedvezően értékelték a befektetők.

Martonyi János külügyminiszter 2012. január 9-én levélben fordult az uniós tagállamok külügyminisztereihez. A levelet tájékoztatásul megküldte az Európai Bizottság elnökének és biztosainak is.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a kormány milyen súlyos helyzetben vette át az ország vezetését 2010-ben. Utalt arra, hogy 2008 novemberében az akkori kormánynak az IMF-hez kellett fordulnia, és arra is, hogy a 2002-ben 53 százalékos államadósság 2010-re a GDP 80 százalékra növekedett. Ebben a zsákutcás helyzetben, az ország mind gazdasági, mind társadalmi értelemben megújulásra szorult. Még a rendszerváltozást követően is maradtak megoldásra váró kérdések, számos területen vált szükségessé új vagy módosított szabályozás kidolgozása.

A 2010-ben lezajlott választások mandátumot adtak az új kormánynak, hogy több területen mélyreható reformokat hajtson végre és megalkossa a régóta várt új alaptörvényt. Azóta is igen intenzív munka folyt.

Martonyi János kitért arra, hogy sajnálatos módon a törvényalkotási folyamat során többen úgy fogalmaztak meg kritikát, hogy nem ismerték pontosan az új szabályozás azon részleteit, amelyeket bíráltak.

Az uniós külügyminisztereknek címzett levélben Martonyi János hangsúlyozta, hogy hazánk kormánya továbbra is készen áll arra, hogy konkrét ügyekben párbeszédet folytasson minden nemzetközi partnerrel, és minden konkrét kérdésre pontos választ adjon. Nem jelent presztízskérdést az sem, ha szükségessé válik bármely szabályozás módosítása a Bizottság véleménye alapján, fogalmazott a tárcavezető.

Azonban magyar részről nem tartja elfogadhatónak, hogy bárki a tények ismerete nélkül, netán előítéletekre alapozva fogalmazzon meg kritikát. "Még kevésbé tartjuk elfogadhatónak bárkitől, hogy demokratikus elkötelezettségünket és a demokratikus közösségben elfoglalt helyünket kérdőjelezze meg" - hangsúlyozta levelében a külügyminiszter.

A hír a Reutersen úgy jelent meg, hogy "Magyarország kész a törvények módosítására, ha szükséges". Ezzel egy időben a forint megindult.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×