INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ismét több pezsgőt iszunk

InfoRádió / MTI
Ismét nő a magyarországi pezsgőfogyasztás Magyarországon - tudatta a Törley Pezsgőpincészet. A Nielsen piackutató adataiból kiderül, hogy bár a pezsgőfogyasztást főleg a szezonalitás jellemzi, egyre gyakoribb, hogy jeles családi ünnepek alkalmával is pezsgő kerül az asztalra.

Újra nő a magyarországi pezsgőfogyasztás, ezt mutatják az idei adatok, a Nielsen piackutató által mért forgalom, és a Törley Kft. statisztikái is - tájékoztatott a Törley Pezsgőpincészet Kft.

A fogyasztási volumenben 1,0-1,5 százalékos piaci növekedés észlelhető; ez a cég szerint részben az évekig palackban érlelt magas minőségű, illetve transvasée eljárással készített pezsgőknek köszönhető.

Az AC Nielsen adatai szerint értékben 1,3 százalékkal nőtt a pezsgőforgalom az év első hat hónapjában a 2010-es év hasonló időszakához képest.

Törley Kft. emlékeztet ugyanakkor, hogy a magyarországi pezsgőfogyasztás 2009-2010-ben közel két százalékos értékbeni csökkenést mutatott a gazdasági recesszió miatt. Az idei év első felétől látszik, hogy ez a trend megfordult, és ismét növekszik a belföldi a pezsgőfogyasztás.

A pezsgőfogyasztást a szezonalitás jellemzi. A november-december hónapok forgalma az egész éves forgalom több mint 40 százalékát teszi ki. A szakértők szerint a pezsgő a magyar családok asztaláról a különböző ünnepekkor és különleges alkalmakkor ma már általában nem hiányzik.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az MTI-nek elmondta: az idén várhatóan a belföldi pezsgő fogyasztásból származó árbevétel 10 milliárd forint körül mozog majd. A kivitellel együtt pedig a pezsgő eladásából realizálható árbevétel 13-15 milliárd forintot is kitehet. Megjegyezte: az utóbbi időben, több országban - például több, balti és skandináv országban, sőt Oroszországban - a keresik a magyar pezsgőt.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk