eur:
404.53
usd:
373.77
bux:
74507.52
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Maradt hat százalékon a jegybanki alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6 százalékos szintjét, és megerősítette a 3 százalékos inflációs célt is.

Az elemzők Budapesten és Londonban egyaránt a 6,00 százalékos jelenlegi alapkamat tartását várták, s a konszenzus szerint az év végéig is változatlan marad a kamat. Augusztus a hetedik hónap, amikor nem változik a 6 százalékos alapkamat.

A monetáris tanács legutóbbi, júliusi ülésén a hét tag egyhangúlag támogatta a jegybanki alapkamat tartását. Az ülésről készült jegyzőkönyv szerint a testület továbbra is úgy ítélte meg, hogy a jelenlegi kamatszint huzamosabb ideig fennmarad, ez biztosíthatja, hogy a monetáris politika időhorizontján a 3 százalékos célra süllyedjen az infláció.

Változatlan az inflációs cél

A Monetáris Tanács megerősítette a 3 százalékos inflációs célt a keddi ülésén.

A testület közleménye szerint a 3 százalékos cél kellően alacsony ahhoz, hogy az inflációval járó gazdasági veszteségek mérsékeltek maradjanak, figyelembe veszi a fogyasztói árindex számbavételének módjából eredő esetleges statisztikai torzításokat, és megfelelő mértékben csökkenti egy esetleges defláció kialakulásának kockázatát.

A most kitűzött inflációs cél következő felülvizsgálatára legkésőbb 3 év múlva, vagy a közös európai árfolyamrendszerbe (ERM II) történő belépéskor kerül sor. A cél csökkentésére ezt megelőzően is sor kerülhet, amennyiben a Monetáris Tanács úgy ítéli meg, hogy ezzel segíti a gazdaság konvergenciáját az eurozónához.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×