eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Minden párt csak ellenzékben követeli az üzemanyagárak csökkentését

Az ellenzék az üzemanyag jövedéki adójának csökkentését követeli, a kormány azonban erre nem hajlandó - miközben a Fidesz 300 forintos benzinárnál követelte ugyanazt, amelyet az MSZP most 400-nál. A szerepek cserélődtek, az érvek és ellenérvek azonban nagyon hasonlóak.

Az ellenzék sürgeti a kormányt, hogy tegyen valamit a magas benzinárak ellen - igaz volt ez annak idején a Fideszre is, most pedig az MSZP-re. Ám amit ellenzékként követelnek, kormányra kerülve nem lépik meg.

Révész Máriusz fideszes képviselő 2006-ban, 300 forint körüli benzinárnál a Gyurcsány Ferenc akkori kormányfőt hibáztatta, akinek a nyilatkozatait szerinte úgy lehetett értelmezni, hogy az akkori kormányfő a 282 forintos euró-árfolyamot tartotta ideálisnak.

"Emiatt drámaian esett a forint árfolyama - és ebben a benzinárban döntően ez a felelőtlen miniszterelnöki nyilatkozat játszik szerepet. Mindenkinek azt tudom javasolni, hogy amikor beáll tankolni, és kicsit felbosszantja a 300 forintos benzinár, akkor jusson eszébe, hogy ezt Gyurcsány Ferenc gazdaságpolitikájának és nagyszerű nyilatkozatainak köszönheti" - fogalmazott.

Az MSZP most, a héten szólította fel lemondásra Matolcsy György gazdasági minisztert. Józsa István a következőképpen fogalmazott: "a 95-ös benzin ára Matolcsy György áldásos tevékenysége következtében a héten eléri a 400 forintot. Ez tűrhetetlen".

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerint a nemzetgazdasági miniszternek vajmi kevés köze van a benzin és a gázolaj árának alakulásához, az üzemanyagok árát egyértelműen világgazdasági tényezők befolyásolják.

Mindkét párt követelt már jövedéki adócsökkentést. Varga Mihály 2008-ban felszólította a kormányt, hogy "tegyen azonnali lépéseket az energia- és élelmiszerárak növekedésével szemben, megvédve a magyar családokat, kisembereket, nyugdíjasokat. Van mozgástér."

2009 márciusában például Szijjártó Péter arról beszélt, a Gyurcsány-kormány újabb adóemelésre készül, a Fidesz viszont olyan törvényjavaslatot nyújt be, amely az akkori, 103,5 forintról 87 forintra mérsékelné a benzin literenkénti adóját. Az MSZP ellenérvként azt hozta fel, hogy az unió miatt bizonyos szint alá nem csökkenthető az adó, de a Fidesz szerint félreértették a vonatkozó dokumentumot.

2008-ban Veres János pénzügyminiszter közölte: nem csökkentik a jövedéki adót, annak szintje hat éve változatlan, ráadásul abban állapodtak meg az uniós kollégákkal, hogy adócsökkentéssel nem avatkoznak be piaci folyamatokba.

Most az MSZP követel jövedéki adó csökkentést. Mint Józsa István fogalmazott: "közvetlen lehetősége lenne a kormánynak a jövedéki adók csökkentésére. Ebből a 400 forintból ugyanis több mint 200 forint a jövedéki adó - ezt egy tollvonással csökkenthetné Matolcsy György, ha akarná."

Az MSZP is nyújtott be törvénymódosítást azért, hogy a kormány csökkentse a jövedéki adót, de ezt a kabinet elutasította. A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára szerint a növekvő üzemanyagárakkal kapcsolatos problémát nem lehet adópolitikával megoldani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×