eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Így vélekednek a magyarok mostanában az EU-ról

Az elmúlt években kedvezőbbé vált az Európai Unió megítélése Magyarországon, így a tagállamok között az utolsók közül a középmezőnybe került az ország az EU iránti bizalom alapján - mondta Duránszkai Gábor, a TNS Hoffmann ügyvezető igazgatója.

A szakértő az után nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány szervezésében egy az EU bővítéséről tartott workshopon vett részt. A TNS Hoffmann az Eurobarométer-jelentéseket készítő TNS-csoport magyarországi részlege.

Az Eurobarométer az Európai Bizottság 1973 óta működő szolgálata. Feladata, hogy a tagállamokban és a tagjelölt országokban felmérje és elemezze a közvélemény alakulását többi között a bővítéssel, az egészségüggyel, a szociális helyzettel, a környezetvédelemmel és az euróval kapcsolatban.

Duránszkai Gábor kifejtette: 2003 őszétől folyamatosan kedvezőtlen volt az EU megítélése Magyarországon, ez a trend 2009-ben változott meg, és azóta is tart. A változást a gazdasági válság jelentette, amikor a magyarok - EU-tagként - úgy érezték "nincsenek teljesen magukra hagyva". Az emberek ma már úgy látják - mondta -, hogy az ország az unió nélkül nehezebben boldogulna.

Emellett általában a választások is kedvezően befolyásolják az EU megítélést, mert az emberek alapvetően bizakodóbbak, optimistábbak - vélekedett.

A soros elnökség is növelte az EU iránti bizalmat a szakértő szerint, holott - mint rámutatott - ez nem feltétlenül tapasztalható minden, a posztot betöltő tagállamban. Az elnökség elején ugyan fokozott figyelem irányult az unióból Magyarországra a médiatörvény miatt, de emiatt az emberek nem fordultak Brüsszel ellen, mivel a jogszabálynak az országban is eltérő volt a megítélése - emlékeztetett.

Magyarország az unió bővítésének legnagyobb támogatói között van, különösen azoknak az országoknak a felvételét támogatja, amelyekhez "személyes élmények" fűződnek - mondta Duránszkai Gábor, példaként említve Romániát, Horvátországot és Szerbiát.

Albánia vagy Koszovó esetében azonban már nem figyelhető meg, hogy a magyarok a többi tagállamnál nagyobb mértékben állnának ki a csatlakozás mellett, mivel ezeket az országokat kevésbé érzik közel magukhoz - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×