INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Mennyit lógunk az interneten?

Infostart / InfoRádió
Még a legaktívabb internetezők számára is inkább az életvitelhez, annak menedzseléséhez elengedhetetlen eszköz az internet, nem pedig játékszer vagy élményforrás - derül ki a GfK Hungária felmérésből. Szilágyi Ákos, a cég távközlési szektorának menedzsere elmondta: a megszállottak és a neten lógók csoportjához 550 ezren tartoznak, és napi 4-4,5 órát töltenek a világhálón.

Még a legaktívabb internetezők számára is inkább az életvitelhez, annak menedzseléséhez elengedhetetlen eszköz az internet, nem pedig játékszer vagy élményforrás - derül ki a GfK Hungária felmérésből.

Szilágyi Ákost, a GfK Hungária távközlési szektorának menedzsere elmondta: már a viszonylag idősebb korosztály tagjai közül is egyre többen fedezik fel a világháló előnyeit, illetve azt, hogy az online ügyintézés által időt és pénzt takaríthatnak meg, egyszerűsíthetik életüket. Másfelől azonban ebben a korosztályban még mindig tapasztalható egyfajta félelem az internetes tartalmaktól. Főként a középkorúak, 30-49 éves internetezők gondolják úgy, hogy az interneten megjelenő tartalmakat nagyobb szigorral kellene ellenőrizni, valamiféle struktúrába rendszerezni.

A kutatás kimutatta azt is, hogy az e-világ iránti bizalom tekintetében generációs különbség figyelhető meg: a netezők egyharmadára jellemző attitűd a nagyfokú érdeklődés. Többnyire a fiatalok, tanuló státusúak körében gyakori a digitális eszközökhöz, a világhálóhoz való erősebb kötődés, akár érzelmi alapon is.

A kutatás szerint a nethez érzelmileg kötődő fiatalok virtuális világához, a megszállottak csoportjához körülbelül 230 ezren tartozhatnak. Erősen jellemző rájuk a digitális eszközök halmozása és azok felhasználói profiljának testre szabása. Az internetezés és a digitális "kütyükkel" való foglalatoskodás szinte teljesen kitölti szabadidejüket, társasági életüket is inkább ezeken keresztül élik - természetesen a social media intenzív jelenléte mellett. Egyértelműen innovátorok és korai adaptálók. Számukra a legfontosabb kereskedelmi és marketing üzenet a mobilitás, a hordozhatóság, illetve az, hogy minden pillanatban "online legyenek". A közösségi oldalakról való hosszabb "kimaradás" elfogadhatatlan e csoport tagjainak.

A másik csoport a neten lógóké, amelynek táborát mintegy 320 ezresre teszi a kutatás. Õk kevésbé kötődnek az internetezésre használt eszközhöz, fontos számukra, hogy az interneten megjelenő tartalmakhoz hozzászóljanak, azokat szerkeszthessék. Ebben a körben népszerűek az olyan oldalak és tevékenységek, mint például a wikipédia vagy a blogírás. A célcsoport egyértelműen interaktív, és erre már az online ügyintézés megjelenése is utal. Jellemzően pályakezdő és 30-39 éves férfiak alkotják ezt a szegmenst, akik életüket az online lét segítségével teszik gördülékenyebbé. Az interaktív internetezésre, a felhasználói visszajelzéseket lehetővé tevő applikációkra és az online élet előnyeire vonatkozó marketing üzenetre reagálnak.
A kütyümániások középpontjában a mobilitás és a hordozhatóság áll, s közel félmillióan lehetnek. Nem önmagában az internetezésben lelik örömüket, hanem az ehhez tartozó, lehetőség szerint mobil eszköz használatában. Előszeretettel fedezik fel legkorszerűbb eszközeiken az újabb funkciókat.

A célzott tájékozódók racionálisan neteznek. Számukra az internetezés nem a kapcsolatépítésről, élménykeresésről, játékról, a közösségi háló kiterjesztéséről szól, hanem a folyó ügyek online menedzseléséről. Körülbelül 750 ezer internetező viszonyul ilyen módon a világhálóhoz. Nem kötődnek a közösségi oldalakhoz, a web2-es tartalmakhoz, és csak igen gyenge érzelmi szálakkal kapcsolódnak a használt hardverekhez is.

A következő csoport, a bizalmatlanok az online tartalmak szigorúbb szabályozását várják. A kutatás szerint visszafogottabb internetezési tevékenységük hátterében a világhálón terjedő vírusoktól való félelem és a személyes adatok megóvása fedezhető fel. A legkevésbé innovatív szegmens, a többséghez képest későn reagálnak az új termékekre, szolgáltatásokra. Esetükben a legvonzóbb termékek és szolgáltatások is inkább már a tévézéshez és a navigációhoz kötődnek, nem annyira az online léthez. Körülbelül 1,1 millió fős létszámukkal jelenleg ők alkotják a legnépesebb szegmenst.

Hanganyag: Kaputa Júlia


A címlapról ajánljuk