eur:
394.93
usd:
370.73
bux:
65394.97
2024. április 19. péntek Emma

Idén sem fizet osztalékot a Mol

Az idén sem fizet osztalékot a Mol Nyrt. a csütörtökön Budapesten megtartott éves rendes közgyűlésének döntése értelmében. A 2010. évi nem konszolidált 103,2 milliárd forint adózott nyereség így az eredménytartalékba került.

Az eredetileg 11 órára összehívott éves rendes közgyűlésen a részvényesek 46,25 százaléka jelent meg, ezért az érvénytelen volt, majd az egy órával később megismételt közgyűlésen a részvényesek 47,1 százaléka képviseltette magát.

A közgyűlésen nem vesz részt szavazati joggal a társaság legnagyobb tulajdonosa, az orosz Szurgutnyeftyegaz, mivel nincs bejegyezve a részvénykönyvbe. A Szurgutnyeftyegaz a múlt évi közgyűlésen sem vehetett részt szavazati joggal, csupán megbízottja volt ott megfigyelőként.

A Mol az elmúlt két évben sem fizetett osztalékot. Utoljára 2008-ban, megelőző évi nyereségének 40 százalékát osztotta szét a részvényesek között, az egy részvényre jutó osztalék akkor 883 forint volt.

Az igazgatóság lényegében a nagy összegű beruházási projektekkel
és a társaságcsoport mérlegszerkezetének konzervatív voltával
magyarázta azt a javaslatát, hogy a profitot forgassák vissza.

A közgyűlés az igazgatóság javaslatának megfelelően elfogadta a Mol Nyrt. magyar számviteli törvény szerint elkészített éves beszámolóját és az erre vonatkozó könyvvizsgálói jelentést 2.949 milliárd forint mérleg főösszeggel, 103 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel, és 153 milliárd forint lekötött tartalékkal.

A közgyűlés a Mol csoport nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerint készített konszolidált éves beszámolóját és az erre vonatkozó könyvvizsgálói jelentését 4.486 milliárd forint mérleg főösszeggel és 104 milliárd forint anyavállalati részvényesekre jutó eredménnyel fogadta el.

Mosonyi György, a cég vezérigazgatója az elmúlt évet értékelő, s jövőre kitekintő beszédében elmondta, a Mol törekvése az, hogy tovább bővítse és maximalizálja a portfolió értékét, amit tükröz az is, hogy az idén 1,7 milliárd dollárt költ beruházásokra. A fejlesztések során a két alapüzletágra, a feldolgozás-kereskedelemre (downstream) és a kutatás-kitermelésre (upstream) koncentrál a vállalat.

A vállalat az upstream üzletágban a beruházási arányt 35-ről 45 százalékra emeli, s terve az, hogy 2013-ig 4 százalékkal, napi 150 ezer hordóra növelje olajkitermelését. A társaság tovább erősíti regionális vezető pozícióját, s tovább fejleszti a rijekai finomítót. A cél az, hogy nőjön a horvátországi finomító hatékonysága, s elérje a pozsonyi és százhalombattai finomító termékelőállítási színvonalát.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a energetikai portfolió bővítése keretében folyamatosan vizsgálják egy gázerőmű építésének lehetőségét, amire a tőkeerős, pénzügyileg stabil Molnak megvan a megfelelő forrása.

A közgyűlésen a részvényesek döntöttek az igazgatósági tagságáról és vezérigazgatói pozíciójáról lemondott Mosonyi György helyének betöltéséről. Az igazgatóság Világi Oszkárt, a csoporthoz tartozó pozsonyi Slovnaft a.s. igazgatóságának elnökét, vezérigazgatóját választotta meg a Mol igazgatósági tagjának május 1-től 2016. április 30-ig.

A közgyűlés, szintén az igazgatóság javaslatára május 1-től 2016. április 30-ig tartó időszakra Mosonyi Györgyöt megválasztotta a felügyelőbizottság tagjává, mivel Kupa Mihály április végi hatállyal lemondott tagságáról, illetve bizottsági elnöki posztjáról. Szintén a bizottság tagjává választották 2021. október 11-ig Puskás Sándort a munkavállalók képviselőjeként.

A közgyűlés az Ernst&Young Könyvvizsgáló Kft.-t választotta a Mol független könyvvizsgálójának a 2011. gazdasági évre, a 2012-ben tartandó éves rendes közgyűlésig: a könyvvizsgálatért nettó 77,81 millió forint díjazás jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×