eur:
393.47
usd:
366.89
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Dermesztő jóslat: 2016 lett a fenyegető dátum

Sokkoló számokat közölt nemrégiben a Nemzetközi Valutaalap, ám eddig senki sem figyelt fel rá. A nemzetközi szervezet ugyanis első alkalommal fogalmazott meg dátumot arra vonatkozóan, hogy Kína mikor utasítja maga mögé az Egyesült Államokat a világ legnagyobb gazdaságaként - mutat rá Brett Arends, a MarketWatch szerkesztője. A friss előrejelzése szerint Kína már 2016-ban lekörözi Amerikát a globális GDP-ből való részesedés alapján (vásárlóerő paritáson számolva).

Hamarosan véget ér az Egyesült Államok uralmának időszaka, és ez az időpont közelebb van, mint bárki gondolná - írja a MarketWatch szerkesztője az IMF legutóbbi előrejelzése alapján. Öt év múlva, 2016-ban Kína maga mögé utasítja ugyanis az Egyesült Államokat.

Brett Arends szerint az emberek többsége még egyáltalán nem készült fel arra, hogy Kína átveszi a világelsőséget. Azzal sincsenek tisztában, hogy ilyen közel van már ez az időpont, a legpesszimistábbak is csak a 2020-as évek közepére teszik Kína "hatalomátvételét", de ők nem jól számolnak, miután két ország GDP-jét a devizaárfolyam alapján hasonlítják össze - teszi hozzá a szakértő kiemelve: jobb képet ad az egyes gazdaságok méretéről a vásárlóerő paritáson (PPP) alapuló számítás.

Mit mutatnak a számok?

Ezek szerint (PPP alapon számolva) Kína gazdasága a 2011-ben tapasztalt 11 200 milliárd dollárról 2016-ra 19 000 milliárdra bővül, eközben az amerikai gazdaság mérete 15 200 milliárd dollárról 18 800 dollárra növekszik.

Ezzel az Egyesült Államok részesedése a világ GDP-jéből 17,7 százalékra süllyed, szemben Kína 18 százalékos értékével. Az amerikai gazdasági portál szerkesztője arra is emlékeztet, hogy tíz évvel ezelőtt az USA gazdaság még háromszor nagyobb volt a kínainál.

Ez több mint egy statisztikai történet, ez az amerikai "uralom" végét jelenti - hívja fel a figyelmet Brett Arends.

Reagált az IMF!

A vasárnap délután megjelent cikkre a Nemzetközi Valutaalap is reagált. A szerzőnek megküldött állásfoglalása kérdőre vonta az adatok ilyen fajta interpretálását.

Az amerikai és kínai gazdaságok PPP-alapon számolt összehasonlítása nem a legmegfelelőbb módja a két gazdaság teljesítményének összemérésére, hiszen a vásárlóerő paritáson számolt árszinteket a kereskedelmi forgalomba nem kerülő (nontraded) szolgáltatások ára is befolyásolja, és ezek globális szinten nehezen értelmezhetők - fogalmaz a washingtoni székhelyű nemzetközi szervezet.

Az IMF tájékoztatása szerint a devizaárfolyamok alapján számolt összehasonlítás azt mutatja, hogy az amerikai gazdaság jelenleg 130 százalékkal nagyobb a kínainál, és 2016-ban is 70 százalékkal méretesebb lesz.

Emlékezetes, egyes számítások szerint Kína már évekkel ezelőtt megelőzte a korábban harmadik helyen álló Németországot, februárban pedig ismertté vált, hogy (a 2010-es adatok alapján) Japánt is leszorította a képzeletbeli dobogó második fokáról.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×