eur:
395.75
usd:
372.68
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Csaba László: Erre az üzenetre várt a piac

A Széll Kálmán-terv eddig bejelentett részletei megnyugtathatják a nemzetközi piacot, a következő három-hat hónap ugyanakkor döntő lehet az ország hitelességének visszaszerzésében - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László, a Közép-európai Egyetem tanára. A közgazdász szerint a kormánynak változatlanul szűk a mozgástere.

Alapjában véve nagyon szigorú költségvetési pályát jelölt ki a kormány: az adósságnak a GDP-hez viszonyított aránya semmiképpen nem nőhet, hanem csökkennie kell, és ennek az irányzatnak a következő két-három évben is fönn kell maradnia. Ráadásul az ehhez szükséges összeget, a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormánnyal ellentétben nem adóemelésekkel teremtik elő - foglalta össze a közgazdász.

Csaba László hozzátette: emellett a kormány kilátásba helyezett további, a versenyt erősítő, dereguláló intézkedéseket is. Mindez együttesen éppen az az üzenet, amire a piac várt - szögezte le az egyetemi tanár.

A közgazdász úgy vélekedett: Magyarország előnye, hogy a versenytársak közül többen igen rossz állapotban vannak, tehát a nemzetközi szereplők kicsivel is beérik, a szerény mértékű javulás is jó benyomást kelthet. Hiszen tudjuk, folytatta az egyetemi tanár, hogy az Egyesült Államoktól Anglián át Olaszországig, illetve Görögországig nő az államadósságnak a nemzeti össztermékhez viszonyított aránya.

Ilyen értelemben, ha nem pont annyival csökken az adósságunk, mint ami a legvérmesebb előirányzatokban szerepel, vagy mondjuk, ha 2018-ra nem érnénk el az 50 százalékos GDP-arányt, az sem lenne baj. Itt ugyanis most a következő három-hat hónap a lényeges - fejtette ki Csaba László.

A kormánynak most nagyon kicsi a mozgástere - mondta a közgazdász, aki szerint jó alternatívája a mostanában történteknek nincs, mert az a megoldás nem működik, hogy egy erőteljesebb reformcsomagot hirdetnek meg, és két-három évig a mutatóink romlanak, de öt-hat év múlva sokkal jobbak lesznek.

Ha a felelős kormányzás követelményeiből indulunk ki, akkor lehetne vitatkozni a módozatokon vagy az ütemezéseken, (nem bántam volna például - vetette közbe Csaba László -, ha fél évvel korábban jönnek ki a mostani számokkal, és kidolgozottabbak azok a részintézkedések, amelyekből mindez következik), de egy, a mostanitól jelentősen eltérő programot senki nem tud mondani.

Szájalni persze lehet arról, mi lenne, ha az országnak nem volna adóssága, vagy ha nem lenne görög, ír vagy portugál ügy, de van - összegezte az egyetemi tanár.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint!

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×