eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Pert vesztett a Soros Fund a PSZÁF-fal szemben

Helyben hagyta a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön hozott döntésében az alsóbb fokú bíróságok ítéletét, amelyben elutasították a Soros Fund Management LLC keresetét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) piacbefolyásoló magatartás miatt hozott határozata ellen.

A PSZÁF 489 millió forintra büntette meg a Soros Fund-ot azért, mert megállapítása szerint 2008. október 9-én a Soros Fund piacbefolyásoló magatartása az OTP részvények tőzsdei árfolyamának drasztikus eséséhez vezetett.

A Soros Fund azért kérte az LB felülvizsgálatát, mert álláspontja szerint az általa megkötött OTP swap ügylet (részvénycsere ügylet) nem tartozik a PSZÁF hatáskörébe és az alsó fokú eljárások során nem volt lehetősége bizonyítani az igazát.

Madarász Gabriella tanácselnök a szóbeli indoklásban kifejtette: az eljárás során a felperes Soros Fund jogi képviselőjének volt lehetősége a bizonyításra, ugyanakkor a Legfelsőbb Bíróságnak nincs lehetősége felülbírálni az alsóbb fokú bíróság bírájának a bizonyítékra vonatkozó minősítését. Azt, hogy a swap ügylet a hatályos törvény alá tartozik, azt pedig az európai irányelvből idézve támasztotta alá a bírónő: a tagállamok mindenkinek megtiltják a piaci manipulációt.

Az ítélet kihirdetése után a Soros Fund jogi képviselője azt mondta az MTI kérdésére, hogy nincs felhatalmazása nyilatkozni az ügyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×