eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Parragh: Lassult a növekedés, de pozitívak a cégek várakozásai

Pozitívak ugyan a cégvezetők várakozásai, de lassult a javulás üteme az elmúlt fél évben - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legfrissebb konjunktúra-vizsgálatából. Parragh László, a kamara elnöke szerint ennek oka elsősorban az exportpiacokon tapasztalható bizonytalanság, illetve az, hogy még nem indult meg a belső fogyasztás.

A cégek pozitív várakozásairól számol be Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) vállalati konjunktúramutatója, amely továbbra is javulást mutat.

Tavaly októberben fordulat volt tapasztalható, mert jelentősen elindult felfelé a konjunktúra-várakozás. Ez a javulás idén tavasszal tovább erősödött - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki azonban hozzátette: a javulás dinamizmusa most lelassult, bár még mindig pozitív a várakozás.

A konjunktúramutató ez év októberi plusz 10,4 százalékos értéke a dinamika mérséklődését mutatja az idei áprilisi plusz 14,8 százalékhoz képest, viszont jelentős elmozdulás a tavaly októberi mínusz kilenc százalék mélypont után.

Parragh László szerint ennek egyik oka az, hogy tavasszal a választási fordulat idézte elő a jelentős növekedést, a másik pedig, hogy most bizonytalanság érzékelhető az exportpiacainkon. Nagyon erőteljes volt az idei exportdinamika, de a következő időszakra ez nem tükröződik a vállalatok visszajelzése szerint - tette hozzá az elnök, aki szerint még a belső fogyasztás sem indult be.

Elmondta azt is, hogy két területen volt negatív a mérésük: az építőiparban, ahol további visszaesés tapasztalható, illetve a vállalatok jövedelmezősége terén.

Parragh László kiemelte: minden vállalati kör pozitív tartományban van. A hazai cégek azok, amelyeknél a legenyhébbek ezek a pozitív várakozások, az exportra termelő nagy nemzetközi cégek esetében azonban megtorpanás van, ezért csak mérsékelt az optimizmus.

Ami a foglalkoztatást érinti, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: már tavasszal jelezték a cégek, hogy terveznek létszámbővítést, és nemcsak a következő fél évben, de az azt követő időszakban is számolni lehet a foglakoztatás bővítésével.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete tizenhárom éve végez félévente vállalati konjunktúra kutatást. Az idén októberben 1.869 cég válaszolt a felmérés kérdéseire, amelynek eredménye bekerül az Európai Kamarák Szövetsége (EuroChambres) vizsgálatába.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×