eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Tovább javult a gazdasági hangulat az euróövezetben

Immár az ötödik hónapja emelkedett októberben az Európai Bizottság átfogó gazdasági hangulatindexe (ESI): 104,1 pontra nőtt az előző havi 103,2 pontról.

A kedvező adat meglepetés, elemzők arra számítottak, hogy a mutató árnyalatnyit csökken, 103,1 pontra. Az index tartós javulása elemzők szerint azt jelzi, hogy az euróövezet gazdasága a következő hónapokban tovább erősödik.

A jó átfogó mutató főként az ipari hangulat javulásának volt köszönhető, miközben az indexen belül a fogyasztói bizalom és a szolgáltatási ágazat hangulatát jelző mutató változatlan volt az előző hónaphoz képest. Bár az adatok szerint a feldolgozóiparban most javulnak a foglalkoztatási kilátások, a fogyasztók - saját megítélésük szerint - mégis jobban tartanak munkahelyük elvesztésétől.

Ugyanakkor 2007 szeptembere óta a legmagasabb szintre nőtt az Európai Bizottság euróövezeti országokra vonatkozó októberi üzleti hangulatmutatója: 0,98 pontra emelkedett az előző havi 0,76 pontról. Az övezet egyes országai között azonban nagyok a különbségek: míg a francia üzleti bizalom szárnyalt, Spanyolországban és Portugáliában csökkent. Görögországban ugyanakkor a korábbinál kissé jobban bíznak az üzleti körök a kilábalásban.

A brüsszeli testület havonta tesz közzé elemzést a gazdasági helyzet megítélésének alakulásáról, egyebek mellett az ipar, a szolgáltatás és a magánfogyasztás adatait elemezve.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×