eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az Eurostarnak sem kell az Alstom

A francia kormány tiltakozását váltotta ki a Csalagútban a vasúti személyszállítását üzemeltető Eurostar döntése, hogy egy 600 millió euró értékű fejlesztés keretében a német Siemens, és nem a francia Alstom szerelvényeit vásárolják meg.

A Eurostar csütörtökön jelentette be, hogy összesen 820 millió eurót fordít vasúti hálózatának fejlesztésére. A beruházásnak köszönhetően a Csalagúton át vasúti összeköttetés jöhet létre London, illetve Amszterdam, Frankfurt, Genf vagy Marseille között. A fejlesztés részét képezi 10 legújabb generációs Siemens vasúti szerelvény megvásárlása.

A szerelvényekért összesen 600 millió eurót fizet az 55 százalékban a francia nemzeti vasúttársaság (SNCF), 40 százalékban a brit kormány és 5 százalékban a belga nemzeti vasúttársaság (SNCB) tulajdonában lévő vállalat a Siemensnek.

A francia kormány állítása szerint a Siemens által kínált szerelvények nem felelnek meg Csalagútban érvényes szigorú biztonsági követelményeknek. A környezetvédelmi ügyekért felelős miniszter Jean-Louis Borloo és közlekedésügyi államtitkára Dominique Bussereau közös nyilatkozatban megdöbbentőnek nevezte, hogy "az Eurostar nem vette figyelembe a pályázati kiírásban szereplő biztonsági követelményeket".

A Eurostar vezérigazgatója, Nicolas Petrovic szerint a Csalagutat felügyelő francia-brit kormányközi bizottság még márciusban, hosszas egyeztetéseket követően nyilvánosságra hozta a részletes, új biztonsági előírásokra vonatkozó szempontjait. Ezek között nem szerepelt ellenvetés az új típusú, osztott hajtású szerelvényekkel szemben. A vezérigazgató azt is hozzátette, hogy mind a Siemens, mind az Alstom ilyen szerelvénnyel indult a pályázaton.

Az AFP tudósításában megjegyzik: az osztott hajtású vasúti szerelvényeken nem egy központi, hanem több, a kerekeket közvetlenül hajtó motor található, ez növeli a szerelvény utasbefogadó képességét, ugyanakkor növelheti a tűzesetek kialakulásának kockázatát is.

A Siemens által gyártott szerelvények összesen 900 fő befogadására képesek, 20 százalékkal többre, mint a most használatban lévő Alstomok. Az új vasúti járművek végsebessége 320 km óránként, és alkalmasak az egyéb európai útvonalakon való közlekedésre is.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×