eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Parlament előtt a devizahiteleseket megsegítő csomag

Egyoldalú szerződésmódosítás tilalma; a banki középárfolyam kötelező használata; ingyenes futamidő-hosszabbítás - egyebek mellett ezeket tartalmazza a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslat-csomag, amelyet hétfő délután nyújtott be a parlamentnek a Fidesz több képviselője.

Több ponton is módosult a devizahitelesek megsegítését célzó eredeti fideszes javaslatcsomag. Pénteken az előterjesztő Fidesz és a Bankszövetség megállapodott a törvényről, több részlet mégis csak a jogszabályok hétfő délutáni benyújtása után derült ki. Az eredeti javaslathoz képest az előtörlesztés és a futamidő-hosszabbítás szabályai is kedvezőtlenül változtak a fogyasztók szempontjából.

A lakáshitelt előre visszafizetni szándékozó adósnak 1, illetve 1,5 százalékos előtörlesztési díjat kell továbbra is fizetnie, kivéve, ha a tartozás kevesebb, mint egymillió forint, és ha a megelőző egy évben nem volt előtörlesztése. A futamidőt is csak akkor lehet pluszdíjak felszámolása nélkül meghosszabbítani, ha a megelőző 5 évben nem volt az adósnak ilyen igénye.

A javaslatcsomag egyébként hét törvényt módosít. Az előbbiek mellett úgy próbál segíteni a devizahitelesek helyzetén, hogy megtiltja az egyoldalú szerződésmódosítást, amennyiben az az ügyfél kárára történne.

A Fidesz megtiltaná azt is, hogy a törlesztés ideje alatt a bank emelhesse az addig alkalmazott díjakat és költségeket. Ráadásul a hitelkamat csak speciális esetekben emelhető, ezeket egy kormányrendelet fogja felsorolni. A törvénymódosítások tartalmazzák azt is, hogy a bank csak a saját, illetve ennek hiányában a Magyar Nemzeti Bank hivatalos középárfolyamát alkalmazhatná a hitelösszeg, a törlesztőrészletek és az egyéb díjak megállapításakor.

A Fidesz azt tervezi, hogy a tartós fizetésképtelenség beálltát követően csak a futó hitelek esetében meglévő költségeket lehet majd felszámítani, a késedelmi kamat felszámítása a felmondást követő 90 nap után nem képzelhető el.

A törvény szerint a rendelkezések a 2010. június 11. után kötött szerződésekre vonatkozik, és nemcsak a devizában, hanem a forintban felvett lakáshitelekre is érvényes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×