eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Magatartási kódex szabályozza majd a pénztári tagszervezést is

Év végéig elkészül a Stabilitás Pénztárszövetség Magatartási kódexe, amely többek között a nyugdíjpénztári be- illetve átléptetések körüli esetleges anomáliák visszaszorítására is választ jelenthet - közölte a szervezet a PSZÁF e héten kiadott vezetői körlevelére reagálva.

A szövetség közleménye szerint a magatartási kódexben lefekteti a pénztárak számára az üzletszerzési, valamint az ügyfeleikkel szemben elvárt magatartási szabályokat. A körlevél szerint felügyelet elvárja, hogy a pénztárak kommunikációikban, és marketingtevékenységük során - a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően - érdemi tájékoztatást nyújtsanak a tagoknak. A felügyelet által kiadott vezetői körlevélben foglaltakat is figyelembe veszik majd a kódex megfogalmazása során - közölte Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

A korrekt, átfogó, az előnyökre és hátrányokra egyaránt kitérő tájékoztatás a felügyelet szerint ellentétes lehet a marketingakciók keretében megvalósuló tájékoztatással, mivel utóbbiak lényege, hogy egy-egy szolgáltató, vagy szolgáltatás előnyeit egyoldalúan kiemeljék.

A felügyelet szerint több, az utóbbi időben lezajlott marketingakció esetében megkérdőjelezhető a tájékoztatás korrektsége.

A PSZÁF nem tartja elfogadhatónak, ha a pénztárak rövid távú előnyök kilátásba helyezésével (pénzjutalommal, tárgyjutalommal, nyereménysorsoláson való részvétellel, a csoporttag által nyújtott kedvezményekkel, kapcsolódó kedvezményes szolgáltatásokkal) arra ösztönzik a (potenciális) tagokat, hogy hosszú távú érdekeiket nem kellően figyelembe véve, vagy egyenesen azzal ellentétesen cselekedjenek - áll a körlevélben.

A pénztáraknak a tagszervezés során, és a tagokkal való folyamatos kommunikációban is a teljes körű tájékoztatásra kell törekedniük, ne tárgyjutalom, vagy anyagi előnyök ígéretével bírják rá őket a pénztárba történő belépésre/átlépésre, pénztári befizetésre, a szolgáltatás igénybevételére - szögezi le a felügyelet.

A tagok tudatos pénztárválasztása alapvetően pozitív és értékes eleme a pénztári rendszernek - emelte ki a Stabilitás Pénztárszövetség közleménye. Az átlépés lehetősége azonban a tagok pénztárak közötti gyors fluktuációjában érdekelt közvetítői rendszer kialakulását is elindította, amely a pénztártagokat esetenként a tudatos fogyasztói döntésekkel ellentétes irányba befolyásolja.

A pénztárak tevékenységét önkorlátozó módon szabályozó Magatartási kódex kidolgozása során a szövetség a tagszervező ügynökökkel szemben elvárt magatartási szabályokat is megfogalmaz majd, bízva abban, hogy ezzel megelőzhető lesz, hogy a tagszervező, a jutalék érdekében indokolatlanul átlépésre biztassa a tagokat.

A Stabilitás Pénztárszövetség júniusban maga is figyelmeztetést adott ki, miután a magánnyugdíjpénztárak közötti átlépések száma az elmúlt években folyamatosan emelkedett, és 2009-ben már meghaladta a 200 ezer főt. Elveszíthető a hozamgarancia, ha a pénztártag öt éven belül egynél többször pénztárt, illetve a pénztáron belül portfóliót vált - hívta fel a figyelmet a Stabilitás.

A szövetség az indokolatlan és esetenként etikátlan átléptetések visszaszorítása érdekében azt javasolja, hogy a jogszabályokba kerüljön be a pénztári átlépésekkel kapcsolatos pénzügyi ösztönzőket tiltó szabályozás, hogy az átlépések után jutalék kifizetésére ne kerülhessen sor - jelentette be múlt hónapban a szervezet.

Az átlépésekkel kapcsolatban jelentős számú fogyasztóvédelmi panasz érkezett a felügyelethez, a pénztártagok főként az ügynökök tájékoztatását kifogásolták. Az átléptetési verseny ugyanakkor nem kevés pénzükbe kerül a pénztártagoknak: a nyugdíjpénztáraknál a közvetítői jutalék tavalyi információk szerint 10-15 ezer forint volt attól függően, hogy a pénztártaggal mennyi vagyon "ment át", de már 20 ezer forint feletti összegekről is hallani lehetett.

A tagszervezéssel kapcsolatos ügynöki költségek a PSZÁF honlapján közzétett adatok szerint tavaly megközelítették a 3,2 milliárd forintot, az idei első negyedévben pedig közel 1,1 milliárd forintot tettek ki, miközben a magánnyugdíjpénztári szektor szokásos működési tevékenységének vesztesége az előzetes adatok szerint tavaly 2,56 milliárd forint, az idei első negyedévben pedig 457 millió forint volt.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×