eur:
388.85
usd:
360.9
bux:
68854.83
2024. május 7. kedd Gizella

Itt a bizonyíték arra, hogy még tart a válság

Az immár két éve tartó gazdasági recesszió továbbra is tizedeli a vállalkozási szférát. Az előző évek után az idén az első fél évben nyolc százalékkal nőtt a végelszámolásra jutott cégek száma. Ez 8,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest - olvasható a Feketelista.hu jelentésében.

Az elmúlt két esztendőben a korábbiaknál lényegesen több cégtulajdonos döntött úgy, hogy megszünteti működését. 2008 közepe óta, vagyis a gazdasági válság kezdetétől összesen 20 741 céget számoltak fel. Az ezt megelőző tíz esztendőben évente négy-ötezer cég szűnt meg ilyen módon, 2009-ben viszont 11 443, az idén pedig már az első fél évben több mint hétezer, és a prognózisok szerint év végére ez a szám akár tizenötezerig is nőhet.

A Feketelista.hu statisztikájából kiderül, hogy egyes térségeket az átlagnál is jobban sújtotta a válság. A létező cégek számához viszonyítva a legtöbb végelszámolás Nógrád megyében volt, ahol 5930 működő vállalkozás mellett 374 (6,31 százalék) jutott erre a sorsra. Borsod-Abaúj-Zemplénben 993 társaság ment tönkre, ez valamivel több mint négy százalékot jelent.

Négy százalék feletti a végelszámoltak aránya Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. Szám szerint a legtöbb céget, 1962-t Pest megyében "végelszámoltak", ám ez a 84 724 létező vállalkozáshoz mérten "csak" 2,32 százalékot jelent.

Naponta ötven cég szűnik meg

Külön kategória a főváros, hiszen a több mint húszezer végelszámolás mintegy fele (10 267) Budapestre jutott; itt a 237 665 cégre eső bezárási arány 4,32 százalékos. További hat vidéki nagyvárosban ez az arány átlagosan 2,84 százalék. Az elmúlt két év alatt a legtöbb végelszámolásra (490-et) Debrecenben folytattak le.

A végelszámolási hullám emelkedése nyilvánvalóan szoros összefüggésben van a cégek fizetésképtelenségi mutatójával, ami az első fél évben 26 százalékkal romlott a múlt év hasonló időszakához képest. Fizetésképtelenség miatt naponta átlagosan ötven cég szűnik meg Magyarországon. A válság hatása tehát láthatóan áthúzódott erre az évre is, és nagyon körültekintőnek kell lennie az üzletembernek, amikor partnert választ, megrendelést ad vagy fogad el, ha el akarja kerülni a buktatókat.

Tisztesség vagy időhúzás?

A végelszámolások ugrásszerűen megnőtt száma arról tanúskodik, hogy sokan kényszerülnek korábbi sikeres vállalkozásuk feladására - írja a Feketelista.hu.

A jelek szerint a vállalkozók jó része tisztességesen, végelszámolással akarja lezárni tevékenységét. Õk úgy ítélik meg, van annyi anyagi fedezetük, hogy kiegyenlítsék adósságaikat, mások azonban az eljárással csak időt akarnak nyerni, hogy a hitelezőket nyugtassák, kijátsszák.

Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Négy nyugati fegyver, amiért valószínűleg mindent megadna Ukrajna

Négy nyugati fegyver, amiért valószínűleg mindent megadna Ukrajna

Az amerikai pénzcsapok újranyitása valószínűleg Európát is arra fogja sarkallni, hogy ismét növelje az Ukrajnának nyújtott támogatás mértékét, ugyanakkor jó esély van arra is, hogy Kijev a lőszerkészletek feltöltése után ismét elkezdjen új fegyvertípusokért házalni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „bevásárlólistáján” számos olyan eszköz is szerepel, amihez mindezidáig nem jutottak hozzá a csapatok. Ezek közül gyűjtöttünk össze négyet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×