eur:
389.17
usd:
362.52
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A brit gazdaság Amerikánál és az eurózónánál is gyorsabban nőhet jövőre

A brit gazdaság az Egyesült Államoknál és az eurózónánál is nagyobb mértékben bővülhet a Goldman Sachs előrejelzése alapján.

A pénzintézet a Sunday Times című lap beszámolója szerint a konzervatív-liberális kormány által meghirdetett adóemelések és kiadáscsökkentés ellenére is kedvezőbb eredményeket vár a szigetországban mint más fejlett gazdaságokban.

A tekintélyes befektetési bank jövőre a hazai össztermék (GDP) 2,9 százalékos növekedésére számít, 2012-ben pedig 3,2 százalékos bővülést vár Nagy-Britanniában.

Az Egyesült Államok az előrejelzés szerint kissé lemaradva, 2,4 százalékos növekedést könyvelhet el a következő évben. Az euróövezetben a gazdaság bővülésének mértéke a számítások szerint 2,2 százalékos, míg Japánban 1,7 százalékos lesz.

A Goldman Sachs rámutatott: az amerikai gazdaságban rendszerint a britnél erősebb a növekedés üteme, a gazdasági válság hatására azonban különbség mutatkozik egyebek közt a munkanélküliség mértékében; az Egyesült Államokban sokkal nagyobb mértékben nőtt a munkanélküliség mint Nagy-Britanniában.

Az amerikai gazdaság az idei második negyedévben 2,4 százalékkal nőtt, ez jóval elmarad az év első három hónapjában jelzett 2,7 százalékos bővüléstől. A brit számítási módszereket alkalmazva a 2,4 százalék 0,6 százaléknak felel meg, ami alig több mint a fele a szigetországban mért 1,1 százalékos második negyedéves növekedésnek.

A Goldman Sachs összehasonlító kutatása nagy jelentőségű a brit kormány tanácsadói számára: általa sikerült megerősíteniük azt a véleményt, hogy a költséglefaragások nem hátráltatják a válságból való kilábalást, és a gazdaság a megszorításokkal együtt is növekedési pályán marad.

A befektetési bank elemzése szerint a világgazdaság 2010-ben 4,7 százalékkal, jövőre 4,8 százalékkal növekedhet, nagy mértékben a kínai gazdaság erőteljes, mindkét évre 10 százalékra becsült bővülésének köszönhetően.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×