eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Éves mélypontra zuhant a forint

A forintpiacon hatástalan maradt a jegybank verbális intervenciója, sőt, kis gyengüléssel egy éve nem látott mélypontjára került. Az euróval szembeni jegyzések már a 291-es szint felett járnak. Fontos megjegyezni, hogy a hazai fizetőeszköz úgy gyengül, hogy a nemzetközi piacokon óvatos optimizmus uralkodik.

Egyelőre optimizmus uralkodik a nemzetközi tőkepiacokon, az amerikai és európai részvénypiacok is emelkedést mutatnak. Az euró-dollár árfolyamában sem történtek nagy kilengések. Ebben a kedvező környezetben helyeződik jelentősebb eladói nyomás a forintra, ami mindenképp említésre méltó.

A forint még gyengült is a jegybanki kamatdöntés 14 órás bejelentése óta, és a három órakor kiadott közlemény sem javított a helyzetén. Akkor közölte a jegybank, hogy folytatja az uniós források piacra vezetését. Az euróban megtestesülő forrásokat a devizapiacon váltja át forintra. Ezzel forintkereslettel jelenik meg a nemzeti bank a piacon - mondta el Simor András jegybankelnök, aki egy kérdésre válaszolva azt is közölte, hogy idén 2,5-3 milliárd eurónyi uniós forrásra számítanak.

A szombati eseményekről, miszerint az EU-IMF elhalasztotta a felülvizsgálat lezárást, Simor András kifejtette: az növelheti a magyar kockázati felárat, illetve volatilissá teheti a forint árfolyamát.

Simor András tájékoztatásának végén (a kérdések feltétele előtt) idézte a Monetáris Tanács közleményének utolsó mondatát, miszerint "a kockázati felárak tartós megemelkedése az irányadó kamat emelését teheti szükségessé".

A Portolio.hu értékelése szerint a jegybanki közlemény, valamint Simor András tájékoztatója is tartalmazott forinterősítő elemeket, egyrészt azt, hogy a jegybank folytatja az EU források piacra vezetésének gyakorlatát, valamint annak a jelzése, hogy a kockázati felárak tartós megemelkedése esetén szóba jöhet a kamatemelés.

Ennek ellenére fél négykor a forint átlépte a 290-es határt, ezzel éves mélypontjára került, ezt követően pedig könnyedén lendült át a 291-es szinten is. A hazai fizetőeszköz euróval szembeni kurzusa legutóbb tavaly május elején járt ilyen magasan.

Az ideges és konkrétumokat váró befektetők ugyanis aggódva figyelik, hogy Magyarország - a nemzetközi hitelcsomag által nyújtott - biztonsági háló nélkül marad. A Moody's hitelminősítő szakértője szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormánynak ősszel megegyezésre kell jutnia a nemzetközi hitelezőkkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×