eur:
390.59
usd:
366.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Új vezető testületi tagok a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. élén

Kinevezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. két új vezető testületének, Igazgatóságának és Felügyelő Bizottságának tagjait Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, mint az MNV Zrt. tulajdonosi jogainak gyakorlója az MNV Zrt. Igazgatósága elnökének Halasi Tibor vagyonpolitikáért felelős államtitkárt nevezte ki, tagoknak pedig Horváth Gergelyt, az MNV Zrt. vezérigazgatóját, Molnár Zoltánt, az MNV Zrt. általános vezérigazgató-helyettesét, Erdei Tamást, a Bankszövetség elnökét, és Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék volt elnökét.

A miniszter kinevezése nyomán az MNV Zrt. Felügyelő Bizottsága elnöke Mészáros József lett, tagjai pedig Búza Éva, Antal Gergely, Bártfai Béla és Király Péter.

A kinevezéseket megelőzően az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás érdekében szükséges törvények módosításáról, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról szóló 2010. évi LII. törvény 2010. június 17-én hatályba lépett rendelkezései szerint megszűnt a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács és az MNV Zrt. Ellenőrző Bizottsága - hívja fel a figyelmet az NFM.

Az NFM a most kinevezett legfelső irányító testületektől az új típusú, értékalapú vagyongazdálkodási rendszer megteremtését és működtetését várja, amely alappilléreinek az átlátható, hatékony és takarékos állami gazdálkodás megteremtését és biztosítását szánja - áll a minisztérium közleményében.

Az MNV három elődszervezet - az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt., a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet - összevonásával, azok jogutódjaként 2008. január 1-jével kezdte meg működését - ismerteti honlapján a szervezet. Az egyes vagyonelem-csoportok - úgymint ingatlanok, termőföldek, gazdasági társaságok -, azaz a nemzeti vagyon vonatkozásában az MNV Zrt. létrejötte lehetővé tette, hogy szervezetileg egységessé váljon a tulajdonosi szemlélet.

Az MNV Zrt. - és a most megszűnt Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács - feladatait a vagyontörvény legfontosabb keretszabályai tartalmazták. A jogszabály határozta meg azokat az ügyleteket, eljárásokat, tárgyakat, amelyekkel kapcsolatosan az állami vagyon esetében az MNV Zrt. kizárólagos hatáskörrel lett felruházva.

Az MNV Zrt. a Magyar Állam által alapított egyszemélyes részvénytársaság, alapító okiratának elfogadása és módosítása a kormány hatáskörébe tartozik. Az MNV Zrt. nem alakulhat át, nem válhat szét, más társasággal nem egyesülhet. Megszűnéséről csak az Országgyűlés és csak törvényben dönthet.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×