eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A piaci hangulattól függ, befagyasztják-e év végig az alapkamatot

Miként legutóbb, most hétfőn sem csökkenti 5,25 százalék alá az alapkamatot a Monetáris Tanács - jósolta Madár István. A portfolio.hu elemzője szerint idén legfeljebb egyszer képzelhető el kamatvágás, feltéve, ha a piaci hangulat ezt megengedi.

Madár istván emlékezetett arra, hogy több hónapnyi kamatcsökkentési ciklus után szünetel ez a tendencia, hiszen ez már a második alkalom lesz, hogy úgy dönt a testület,:nem lazítja tovább a monetáris kondíciókat.

Az elemző szerint a nemzetközi gazdasági környezetben sem javulás, sem romlás nem volt megfigyelhető az utóbbi időben. Ez azt jelenti, tette hozzá, hogy továbbra is jellemző az az óvatosság, ami az európai gazdaságokat jellemzi, különösen az adósságaik és költségvetésük állapota miatt.

Madár István megjegyezte: a tanács döntésének külső oka, hogy némi erősödést tapasztalhattunk ugyan a eurónál a dollárral szemben, de a májusban beköszöntött negatív hangulat egyelőre nem változott.

Az alapkamat változatlanul hagyásának belső okaként pedig az elemző azt hozta fel, hogy az infláció a várakozásoknak megfelelően alakul, azonban a fölfelé mutató kockázatok megmaradtak, így további lazításra nincs indoka testületnek.

A piac azt várja a kormánytól, hogy bizonyítsa be: az intézkedéseivel valóban a hiánycél fenntartására törekszik. Ha ezt sikerül elérnie a kabinetnek, akkor várható további enyhülés - szögezte le Madár István, aki szerint ez ügyben még akadnak kételyek a pénzpiacon.

Az elemző nem vállalkozott arra, hogy megbecsülje a következő kamatcsökkentés idejét. Mint mondta: a mostani öt százalékos szint a piaccal kötött konszenzuson alapul, és idén valószínűleg legfeljebb még egyszer csökkenthet alapkamatot a Monetáris Tanács.

Ha jobb lesz a piaci hangulat, egyszeri kamatvágással akár öt százalék alá is mehet szint - vélekedett. Hozzátette azonban, hogy ha a hangulat nem javul, akár év végéig is befagyaszthatják a kamatszintet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×