eur:
389.5
usd:
363.46
bux:
68131.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A térség devizáival együtt mozog a forint

Sem nem gyengült, sem nem erősödött, hanem a térségbeli devizákkal összhangban alakult a forint árfolyama szerdán: az eurót szerdán délután négykor 282,70 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a délelőtt fél tízkor tartott 281,13 forint és a kedd délutáni 283,10 forint után.

Pénteken még 290 forint közelében, hétfőn délelőtt pedig 288 forint környékén járt az euró. Kedden a kormány gazdasági akciótervének parlamenti ismertetése alatt a forint erősödésnek indult. A délelőtt 285-286 forintos euró jegyzés körül ingadozó forint a kora délutáni órákra a 282 körüli tartományba tolódott át. Szerdára virradóra a nemzetközi kereskedelemben 282,50 forint közvetlen környezetében jegyezték az eurót.

A térségbeli devizák befektetői megítélését szerdán javította a magyar és a cseh első negyedévi GDP-növekedési adat, amely mindkét ország esetében a gazdasági fellendülés megindulására utal, igaz, még mindkét ország növekedési üteme elmarad a lényegesen jobb szlovák és lengyel növekedési ütemtől.

A dollárt szerdán délután négykor 235,33 forinton jegyezték 1,2034 dolláros euró jegyzés mellett. Kedden délután a dollár 237,26 forint, az euró 1,1937 dollár volt.

A svájci frankot szerdán délután 205,43 forinton jegyezték a kedd délutáni 205,62 forint után, 100 japán jent pedig 257,44 forinton 259,53 forint után.

Piaci szakértők szerint a forint a kormány akciótervének ismeretében kikerült a reflektorfényből és visszasorolhatott a térségbeli devizák közé. Így már egyedi hátráltató tényezők nélkül követheti a nemzetközi befektetői hangulat általános alakulása által a feltörekvő, kockázatosabb devizák számára kijelölt irányt.

Szerdán ismét erősödött a világgazdasági fellendülés folytatódásába vetett bizalom a nemzetközi piacokon, amit részben az a hír váltott ki, hogy kiszivárogtatott nem hivatalos adatok szerint Kína exportja májusban 50 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest.

Az euróövezeti pénzügyi stabilitási problémáknak még mindig gazdasági fellendülés-lassító hatást tulajdonítanak a nemzetközi piacokon, de, amint arra a kínai fellendülés jeleire adott reakciókból is következtetni lehet, egyre korlátozottabb mértékben.

A kedvező fordulatot vett befektetői hangulatban az európai tőzsdeindexek is erőteljes emelkedést értek el szerdán, pontot téve a három napig tartó veszteséges szakasz végére, majd az amerikai tőzsdék is lendületes erősödéssel nyitottak.

A potenciálisan negatív hatású tényezők között azonban új kockázatként megjelent Bulgária. Az EU statisztikai hivatala küldöttséget meneszt a "gyanús" bolgár költségvetési adatok auditálására, amint életbe lépnek az Eurostat illetékességi jogkörét kiterjesztő változtatások. Az uniós pénzügyminiszterek kedden döntöttek az Eurostat adatgyűjtési jogosítványainak kiterjesztéséről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×