eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Varga Mihály: valótlan adatokat közölt az előző kormány

Varga Mihály szerint beigazolódott, hogy valótlan adatokat közölt az előző kormány. Az előző kormány hamis adatokat közölt velünk, 230 milliárd forintos különbséget találtunk a költségvetésben ahhoz képest, amit nekünk mondtak - jelentette ki az államtitkár. A Varga Mihály által megjelölt összeg a GDP mintegy 0,9 százaléka.

A gazdasági átalakításhoz kevés a felületi kezelés, rendszerszintű, strukturális átalakításokra van szükség. Azok irányáról döntött a háromnapos ülésén kormány, közölte az államtitkár.

A versenyképesség javítását, a bürokrácia csökkentését, a korrupció visszaszorítását és a költségvetési intézmények kiadáscsökkentését célzó lépesek törvényjavaslatok formájában hamarosan megjelennek - jelentette be az államtitkár Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivővel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatón Lovasberényben.

Varga Mihály elmondta: a pénzintézeteket érintő különadóról nem hozott döntést a kormány, egyeztető, előkészítő munka folyik. Ha a kormány dönt majd ebben a kérdésben, a felekkel egyeztetve kerül sor a részletek kidolgozására.

Az adórendszer változtatásával kapcsolatban irányokat jelölt ki a kormány - mondta Varga Mihály. Hozzátette: a cél az egyszerűbb, átláthatóbb adórendszert kialakítása. Mértékről még nincs döntés, több variációt - a 16- 19-20 százalékos mértéket - is mélyebben elemez a kabinet, annak érdekében, hogy az adóterhek csökkentése, az adóigazgatás egyszerűsítése több munkahelyet eredményezzen.

Varga Mihály azt is közölte, hogy az IMF szakembereinek hivatalos látogatására augusztusban kerül sor, a mostani alkalommal a kormány elképzeléseiről, s arról helyzetről kapnak tájékoztatást, amely május végéig előállt, s amelyet az új kabinetnek kezelnie kell. Mint hozzáfűzte, ettől függetlenül a kormány addig is tájékoztatja az IMF-et az aktuális helyzetről és a kormány elképzeléseiről.

Az első öt hónap államháztartási hiánya 736 milliárd forint, ami az egész évre tervezettnek 84,6 százaléka. Az előző kormány 719 milliárd forintos államháztartási hiányt prognosztizált az első öt hónapra.

A Miniszterelnökség államtitkára a rendkívüli kormányülés harmadik napján, elmondta: a központi költségvetés hiánya az egész évre tervezett 87 százaléka, nagyobb a vártnál és nagyobb, mint amekkora a korábbi évek hasonló időszakában volt.

A bevétel arányos része nem teljesült, a kiadások pedig felülteljesültek, ezért állt elő a nagyobb mértékű hiány, ami a tervezésnél szakmai, a végrehajtásnál pedig szakmai és pénzügyi hibákat is jelent. A nyilvánosságra került adatok a Bajnai kormány tevékenységéről adnak hű képet - mondta Varga Mihály.

Hozzátette: nem felelt meg a valóságnak az, hogy az előző kormány rendezett állapotokat adott át. Ebben a helyzetben a kormánynak kezelnie kell az államháztartás kedvezőtlen helyzetét, - amire készült is,- valamint meg kell kezdenie a magyar gazdaság talpra állítását, átalakítását - tette hozzá.

A kormány mindent megtesz azért, hogy a tervezett hiánycélt tartani tudja. Arra törekszik, hogy a 3,8 százalékhoz minél közelebbi hiány alakuljon ki az év végére - mondta Varga Mihály.

Az államtitkár megalapozatlannak nevezett minden olyan híresztelést, amely szerint a kormány rendkívüli ülésén a nyugdíjakkal, vagy a nyugdíjrendszert érintő kérdést tárgyalt volna.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×