eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mit kezdene Magyarország egy svájci banki adatlistával?

Nem használhatná fel büntetőeljárás során bizonyítékként a magyar adóhivatal, ha Németországhoz hasonlóan adócsalókat leleplező listát vásárolna - mondta az InfoRádiónak a DLA Piper nemzetközi jogi iroda adószakértője. Torma Levente szerint az adóhivatal inkább célzott ellenőrzést, valószínűleg vagyonosodási vizsgálatot indítana az ilyen listán szereplő magánszemélyek ellen.

Először csak Németország érdeklődött a svájci számlaadatokat tartalmazó lopott CD-k iránt, mára azonban már több európai kormány, például az osztrák, a belga vagy a holland is jelezte, igényt tartana az adatokra. Mindez nem véletlen, két évvel ezelőtt már kirobbant egy hasonló botrány, akkor csupán arra a hírre, hogy Németország banki adatokat vásárol Lichtensteinből, 170 millió eurónyi többletbevétel folyt be a német államkasszába, hiszen sokan fizették be eltitkolt jövedelmeik után az adót önként - emlékeztetett a DLA Piper adószakértője.

Torma Levente szerint az ilyen adatokat kétféleképpen lehet kezelni: az első, hogy felhasználják azokat egy bizonyítási eljárás során, például az adóvizsgálat, vagy a fellebbezés utáni polgári eljárás alkalmával. Büntető eljárásnál az illegálisan szerzett adatok azonban már nem használhatók fel.

A magyar hatóság ilyen esetben valószínűleg a másik utat választaná: az adatok alapján célzott vizsgálatot rendelne el az azon szereplőknél, azaz egy vagyonosodási vizsgálat során derítene fényt a svájci számlákra. Ezt követően felvenné a kapcsolatot a svájci hatóságokkal információszerzés céljából.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×