INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A GVH engedélyezte a Magyar Telekom és az ISH fúzióját

Infostart / InfoRádió
A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy a Magyar Telekom Nyrt. megvásárolja a kórházi informatikai szolgáltatásokat nyújtó ISH Kft.-t.

A Magyar Telekom Nyrt. és az International System House Kft. ez év május 28-án üzletrész-adásvételi szerződést kötött az ISH 100 százalékos üzletrészének átruházásáról.

Az ISH Kft. az Egyesült Államokban bejegyzett Britex International LLC kizárólagos tulajdonában áll. A társaság a termékpaletta gerince a MedSolution kórházi informatikai rendszer, amelynek jogait a 90-es évek végén vásárolt meg az IBM-től.

A versenytársakhoz képest eddig is az ISH volt a legerősebb piaci szereplő a magyar piacon, mérete legnagyobb versenytársának többszöröse. Pénzügyi helyzete az összefonódás eredményeképp kétségkívül javulni fog, a MT pénzügyi hátterének köszönhetően a cég lehetőségei bővülnek - állapította meg a GVH közleménye.

Az MT telekommunikációs szolgáltatóként jelenleg a kórházak jóval nagyobb hányadában van jelen, mint az ISH. A hivatal szerint versenyjogi szempontból kifogásolható árukapcsolás akkor jelentkezne, ha a fuzionált felek keresztfinanszírozás által, agresszívan árazott csomagban értékesítenék szolgáltatásaikat a kórházak számára, kiszorítva vagy jelentősen meggyengítve az ISH jelenlegi versenytársait. A GVH szerint azonban ez a káros versenyhatás nem bizonyítható kellő biztonsággal.

Elméletileg elképzelhető ugyan, hogy - az ISH kórházi jelenlétére alapozva - a telekommunikációs szolgáltatási piacon érvényesül kiszorító hatás, vagyis azok a kórházak, ahol az ISH a szolgáltató, a MT szolgáltatására váltanak kedvező együttértékesítés hatására. Ez azonban a kórházak elhanyagolhatóan kis hányadát tenné ki, mivel szűk azoknak a ISH által kiszolgált kórházak köre, ahol nem a MT a szolgáltató - magyarázta döntését a GVH.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk