eur:
394.54
usd:
370.7
bux:
66511.14
2024. április 16. kedd Csongor

Financial Times: Orbán fejezheti be Bajnai munkáját

Még ha mindent meg is tesz a jelenlegi szakértői kormány a pénzügyi helyzet stabilizálása érdekében, Magyarország hírnevének helyreállítása hosszabb folyamat, amelynek munkája már a következő kormányra fog hárulni - írja mai Magyarország mellékletében a Financial Times. A brit napilap a magyar bankszektor számára sok izgalmat hozó 2009-es évet is értékelte.

Az utóbbi négy év politikai eseményeit veszi sorra először a Financial Times (FT), megemlítve, hogy a magyar szavazók 2006-ban a folyamatosságra voksoltak, amikor a Gyurcsány Ferenc vezette szocialista-liberális koalíció megnyerte a választásokat. Mindez pedig arra adott következtetni - írja az FT - hogy az ország a rendszerváltást követő tranzíciós pálya vége felé közelít.

Ahogy a lap írja, a következő években végképp meggyengült a kormánypártokba vetett bizalom, a reformok előre menetele megtört. A 2008 őszén a Lehman Brothers csődjével indult pénzügyi válság végképp betett az ország pénzügyeinek, Magyarország az elsők között igényelte a nemzetközi szervezetek, Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Európai Unió pénzügyi segítségét.

A magyarok jövő tavasszal újra a szavazóurnák elé járulnak, a választók dolga nem lesz könnyű - vezeti be választási előrejelzését a Financial Times.

Az bizonyosnak látszik, hogy kormányváltás lesz. Az előzetes felmérések azt mutatják, a jobbközépnek tartott Fidesz veszi át a vezetést a nyolc éve kormányzó szocialista párttól. Ráadásul a rendszerváltás után 20 évvel most először fordulhat elő, hogy a liberális párt kiesik a parlamentből.

A politikai paletta másik pólusán egyre inkább számolni kell a szélsőjobboldali Jobbik párttal, amely főleg a cigánybűnözés elleni fellépésre és a munkanélküliség visszaszorításának ígéretére építi kampányát. Az Európai Parlamenti választásokon majdnem 15 százalékot kapott a Jobbik, az előzetes felmérések pedig azt mutatják, a nemzeti parlamenti választásokon még ennél többet is elérhetnek - hívja fel a figyelmet az FT.

A Financial Times dicsérte Bajnai Gordon munkáját, az ország visszajött a szakadék széléről, a héten pedig elfogadásra került Európa egyik legalacsonyabb deficitjével számoló jövő évi költségvetés. A Financial Times szerint a magyar gazdaság megerősödését jól illusztrálja a dubaji eseményeket követő reakció, a magyar adósságfinanszírozást biztosító eszközök piaca (CDS-felár) 217-ről mindössze 240 bázispontig emelkedett fel, nagyon messze attól a szinttől, ami a válság eddigi csúcsán, márciusban 638 bázispont volt.

Itt-ott foltos hírnév


Azonban annak ellenére, hogy úgy néz ki, Magyarország visszanyeri a befektetők bizalmát, az ország hírneve még foltos itt-ott. A Jobbik erősödése nyugtalanságot idéz elő, főleg az ország szegényebb, kis városaiban, az ország észak-keleti régiójában. A feszültségeket súlyosbítja, hogy az ország gazdasága egyáltalán nem áll jól, idén várhatóan 6,7 százalékkal csökken az éves GDP, a munkanélküliség pedig már tíz százalék fölött jár, a magyar lakosság 1996 óta nem nézett szembe ekkora mértékű munkanélküliséggel. "A krízis addig nem ér véget, amíg a munkanélküliség nem kezd csökkenni" - idézi a Financial Times Bajnai Gordont.

Annak ellenére, hogy több befektető is vonzónak látja a Magyarországra települést, a befektetők biztonsága újfent kérdéses, mutat rá az FT, felidézve a pécsi vízmű körüli botrányt, ami a külföldi befektető és a város jogi vitájába torkollott. Egy hónappal később pedig a két magyar kereskedelmi rádió elvesztett frekvenciapályázatától volt hangos a média. Novemberben kilenc külföldi ország nagykövete intézett állásfoglalást a növekvő korrupciótól való aggodalmuk okán.

Ezek pedig arra engednek következtetni, ha Bajnai Gordon kormánya sokat tesz az ország fiskális helyzetének javításáért, az ország hírneve rendbe hozásának hosszadalmas munkája mégis a következő kormányra hárul. Ez a kormány az előzetes felmérések szerint a Fidesz lesz, amelynek gazdaságpolitikáját egyelőre csak nagy vonalakban ismerhetjük - ír az FT arról, hogy a Fidesz a jövő évi költségvetésben 3,8 százalék helyett hét százalékos deficitet lát, és felmerült, hogy az új kormány tárgyalásokat kezdene a Nemzetközi Valutaalappal a további hitelekről, finanszírozandó a tervezett adócsökkentéseket - miközben a jelenlegi kormány nem tartja szükségesnek további hitel igénybe vételét.

A Financial Times Navracsics Tibort, a Fidesz frakcióvezetőjét idézte, aki szerint a vállalatok megsegítése érdekében van szükség adócsökkentésekre és a bürokrácia visszafogására. Mindennek eredménye több új állás létrehozása lenne, amely hozzájárulna a társadalmi feszültségek csökkentéséhez.

Néhányan azt várják, a mostani kampány is kormányköltekezéssel jár majd, de ezt Bajnai Gordon cáfolta, a mostani választások ebből a szempontból mások lesznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×