INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Nem tudnak megállapodni a pártok az Állami Számvevőszék vezetőiről

InfoRádió / MTI
Decembertől ellehetetlenülhet az Állami Számvevőszék munkája - mondta az InfoRádiónak a szocialista Kovács Tibor, a számvevőszék következő elnökének és alelnökeinek jelölésével foglalkozó országgyűlési bizottság elnöke azt követően, hogy a testület ülésén nem sikerült megállapodni a jelöltekről. A pártok képviselői jövő héten folytatják az egyeztetést.

A bizottság szocialista elnöke kifejtette: az MSZP frakció akár a jelenlegi elnök, Kovács Árpád újraválasztását is támogatni tudja, míg az egyik alelnöki tisztség betöltésére Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettest tartják a legalkalmasabbnak.

A kormánypárti képviselő pártja utóbbi álláspontját azzal magyarázta, hogy az MSZP "tudomásul vette, és alkalmazkodik" az ellenzéknek ahhoz az elvárásához, hogy az ÁSZ alelnöki pozícióira ne elismert szakembereket, hanem a politikai oldalak jelöltjeit válasszák meg.

A kormánypárti képviselő megjegyezte: az MSZP frakciónak az elmúlt hat évben mindig voltak jelöltjei a posztok betöltésére, ugyanakkor a bizottság fideszes tagjai még a szerdai ülésen sem kaptak jelölési felhatalmazást pártjuktól, annak ellenére hogy már hetekkel ezelőtt kérték ezt tőlük.

Kovács Árpád elnöki megbízatása 2009. december 9-én jár le, míg a számvevőszék alelnökeinek személyéről 2002. óta nem sikerült megállapodniuk a képviselőknek.

Az ÁSZ elnökét és alelnökeit jelölő eseti bizottság tisztségviselője - Kovács Tibor mellett - Tállai András (Fidesz) alelnök, tagjai: Boldvai László (MSZP), Farkas Imre (MSZP), Kékesi Tibor (MSZP), Dancsó József (Fidesz), valamint Rubovszky György (KDNP) és Lakos Imre (SZDSZ).

A bizottság várhatóan következő héten folytatja munkáját. A jelöltállításhoz legalább 6 képviselő támogatására van szükség a nyolctagú bizottságból.

Kapcsolódó hang

Kovács Tibor
 


A címlapról ajánljuk