eur:
387.01
usd:
358.76
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Már nem sokáig fizethetünk papírkétszázasokkal

A kétszázas bankjeggyel 2009. november 15-én lehet utoljára fizetni, ezután a kétszázas érme végleg felváltja a papír kétszázast - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB a bevont papír kétszázasokból - és a többi elhasználódott, megrongálódott bankjegyből - mintegy negyven tonna bankjegybrikettet készít, és a magas fűtőértékkel rendelkező "pénztéglákat" jótékony célra ajánlja fel.

A megsemmisített papírpénzek hasznosítására a jegybank pályázatot írt ki közhasznú és kiemelten közhasznú alapítványoknak, ennek eredményeként a Miskolci Autista Alapítvány, a csurgói kistérségben működő Megoldás Alapítvány és a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthona fűthet az idén bankjegybrikettel.

A bevonás indoka, hogy a papír kétszázas a gyakori használat miatt hamar tönkrement, és pótlása a nemzetgazdaság számára jelentős kiadással járt.

A bevont kétszázas bankjegyeket 2029. november 15-ig lehet törvényes fizetőeszközre cserélni a Magyar Nemzeti Bank pénztárában, a postán és egyes bankfiókokban.

Címlapról ajánljuk

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 13. 20:34
×
×
×
×