eur:
388.52
usd:
360.92
bux:
68674
2024. május 7. kedd Gizella

Jövő év első negyedévében lesz csúcson az amerikai munkanélküliség

Amerikai bankok szerint a jövő év első negyedévben jut csúcsra a munkanélküliség az Egyesült Államokban.

A Reuters azután kérdezte meg az amerikai állampapír-forgalmazókat, hogy pénteken közölt hivatalos adat szerint augusztusban a vártnál kevesebb munkahely szűnt meg az Egyesült Államokban a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban. A munkanélküliségi ráta ugyanakkor a becsültet meghaladó szintre emelkedett.

Augusztusban 216 ezer állás szűnt meg, ami az idén a legkevesebb. A szakértők több, 233 ezer munkahely felszámolásával számoltak. Júliusban 276 ezer állás szűnt meg.

Az augusztusi munkanélküliség ugyanakkor 1983 júniusa óta legmagasabb szintre, 9,7 százalékra emelkedett a júliusi 9,4 százalékról. A szakértők 9,5 százalékos munkanélküliséggel számoltak. Egy évvel korábban 6 százalék alatti volt a munkanélküliség az Egyesült Államokban.

A magas munkanélküliség gyengíti a fogyasztói bizalmat és csökkenti a hazai keresletet, amire pedig elengedhetetlenül szükség van ahhoz, hogy meginduljon a gazdasági növekedés. Az első negyedévben a lakossági kiadás még 0,6 százalékkal nőtt, de a második negyedévben már 1,2 százalékkal csökkent.

Ben Bernanke, az amerikai jegybank vezetője a közelmúltban azt mondta, hogy a munkanélküliség az egyik legnagyobb probléma. Szerinte a munkanélküliség még 2011-ben is nagy lesz, ami károsíthatja a sérülékeny fogyasztói bizalmat. Ez pedig aláaknázhatja az amúgy is várhatóan csak igen fokozatos gazdasági javulást - mondta.

A Fed július közepén ismertetett legújabb előrejelzése szerint a munkanélküliség átlagosan 10,1 százalékos lesz idén, a korábban jósolt 9,6 százalék helyett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×