eur:
389.53
usd:
364.46
bux:
68219.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az Egyesült Államokban már fellendülőben az ingatlanpiac

Kezd talpra állni a globális válságban kulcsszerepet játszó amerikai ingatlanszektor - mutatják a legfrissebb adatok. Júliusban közel tíz százalékkal megugrott ugyanis az új ingatlanokra kötött szerződések száma.

Egyre több új építésű házat vesznek az amerikaiak, azaz kezd helyreállni a bizalom a fogyasztás aránya szempontjából fontos ingatlanszektorban - mutatják a legfrissebb adatok.

A júliusi összesítés szerint az Egyesült Államokban közel tíz százalékkal emelkedett az új családi házak eladása, ami meghaladta az elemzők várakozásait. Ennek ellenére 13 százalékkal kevesebb új otthont adtak el, mint tavaly ilyenkor.

Az adatokból az is kiderül, hogy egy új építésű családi ház átlagban 210 ezer dollárba, azaz körülbelül 40 millió forintba kerül az Egyesült Államokban, azaz tizedével olcsóbb, mint tavaly volt.

A más ingatlanokat is magában foglaló, átlag eladási ár azonban magasabb, 270 ezer dollár, azaz 51 millió forint, ami szintén tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly volt.

Szakértők megjegyezték: az új építkezések jelentős módon visszaestek. Az adókedvezmények valamelyest segítették a piacot, de az még mindig gyenge - figyelmeztetnek.

A lakáspiac azért fontos a fogyasztásra alapozó amerikai gazdaság számára, mert az ingatlant vásárlók általában bútor, háztartási gépeket és autót is vesznek, így a gazdasági szereplők nagy része függ tőlük.

Közben a szintén ingatlanválság által sújtott Nagy-Britanniában is olyan adatok jelentek meg, amelyek szerint kezd magára találni a szektor, és negyedik hónapja emelkednek az ingatlaneladások. Ezt azonban fékezi, hogy a bankok jóval szigorúbban feltételeket szabnak az első vásárlóknak, ami lassítja a talpra állást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×