eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Magyarország továbbra sem kapna hitelt a pénzpiacról

Jelen pillanatban nincs esély arra, hogy Magyarország piaci forrásból finanszírozza az államadósságot, és ne legyen szüksége a Nemzetközi Valutaalap hitelére - mondta el az ING Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója. Benczédi Balázs egyetért azzal a véleménnyel, hogy újabb hitelszerződés megkötésére lesz szükség az IMF-fel.

Bár javulnak Magyarország makrogazdasági mutatói, de még mindig nem túl kedvezőek - értékelte az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseit az InfoRádióban az ING Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója, aki szerint emiatt legfeljebb az év utolsó negyedévében számíthatunk a gazdaság fellendülésének kezdetére.

Emiatt az ország nem szakadhat el az IMF segítségétől, hiszen a pénzpiac által kínált hitelekkel csak akkor finanszírozható egy állam, ha az növekedési pályán van - tette hozzá Benczédi Balázs.

A pénzpiac jelenlegi pozitív hangulatát az elemző a nemzetközi viszonyokkal magyarázta, tehát nem azért javult például a forint értéke, mert az ország gazdasága erre erős alapot adott volna.

Szavai szerint jövő nyáron szükség lehet egy újabb, 10-15 milliárd eurós IMF-hitelre. Mint mondta, a szakértők már rég tudják, hogy a jelenlegi, 20 milliárd eurós hitelkeretünk 2010 tavaszáig elegendő.

Ennek ellenére visszásnak tartja, hogy a gondolkodás nem arról folyik, hogyan lehetnek megelőzni egy újabb hitelfelvételt, hanem arról, mikor, mennyit kellene felvenni.

Azt azonban az elemző is elismeri: a jelenlegi kormány pengeélen táncol, és jelentős lépéseket nem tud megvalósítani, mivel nincs mögötte társadalmi támogatás. Banczédi Balázs ezért a gazdaság szempontjából előnyösnek tartaná az előrehozott választást.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×