eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Lehet, hogy nem is lesz szavazati joga az oroszoknak a Molban

Botrányoktól mentes Mol közgyűlésre számít csütörtökön a portfolio.hu elemzője. Barát Szabolcs úgy véli: azzal, hogy a 21 százalékban tulajdonos orosz Szurgutnyeftegaz képviselői nem vehetnek részt a közgyűlésen, nem lesz akadálya annak, hogy kellő támogatást kapjanak az igazgatóság javaslatai, amellyel tartósan kiszorítanák az orosz felet a tulajdonosi jogai gyakorlásából.

Meg sem jelenhet a Mol-t 21 százalékban tulajdonló Szurgutnyeftegaz az olajipari társaság csütörtöki közgyűlésén, mivel tulajdonszerzését a Magyar Energia Hivatal még nem jegyezte be, holott ez mindenkivel szemben elvárás, aki a földgáziparban legalább 5 százalékos tulajdont szerez.

Az igazgatóság így minden bizonnyal elfogadtathatja a tervezett alapszabály-módosítást - ami nem kedveznek a Szurgutnyeftegaznak -, például azt, hogy az igazgatóság határozhassa meg, mely részvényesek szavazhassanak a közgyűlésen. Kizárnák azokat, akik nem hajlandók hitelt érdemlő módon megjelölni a részvényekből ténylegesen hasznot húzó személyt.

Rámutatott: hivatalosan nem lehet tudni, hogy ki áll az orosz cég mögött, a találgatások szerint azonban 40 százalékban Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök tulajdonolja.

Mivel nem valószínű, hogy a cég nyilvánosságra hozna ilyen jellegű információkat, így a 21 százalékukkal nem lenne szavazati joguk.

Az orosz lapok ugyanakkor botrányosnak nevezik a Szurgutnyeftegaz fogadtatását, ebből is következtetni lehet arra, hogy az együttműködés nem lesz baráti, annál is inkább, mert a Mol menedzsmentje barátságtalannak nevezte a tulajdonszerzést.

Barát Szabolcs ugyanakkor rámutatott arra: a Mol-nak jelentős mennyiségű olajt termel ki Oroszországban, ott, ahol néhány külföldi vállalat, például a BP tevékenységét már ellehetetlenítették. Hozzátette: az olajvezetékek elzárása sem szokatlan lépés orosz részről.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×