eur:
389.67
usd:
361.66
bux:
68417.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az APEH a válság alatt is szigorúan ellenőriz, de a behajtás rugalmasabb

A gazdasági válság okozta nehezebb gazdálkodási környezet nem adhat felmentést a vállalkozásoknak az adóellenőrzések alól - mondta el az APEH elnöke. Szikora János azonban hozzátette: a hátralékokat rugalmasabban kezeli az adóhatóság a válság ideje alatt. Például az adós részletfizetést tartozására, vagy kérheti a bírság, késedelmi pótlék elengedését is.

Az APEH-nak a gazdasági válság ellenére is következetesen kell végezni a hatósági munkát, és ellenőriznie kell az adózókat. A válság nem adhat felmentést az ellenőrzések alól, mert az azt jelentené, hogy szabadjára engednék a fiktív vállalkozásokat és az adócsalásra törekvőket - jelentette ki az InfoRádióban az adóhatóság elnöke.

Szikora János azonban hozzátette: jobban mérlegelik majd azoknak az adózóknak az ügyét, akik rajtuk kívülálló okból nem tudják fizetni adójukat. Az államnak is többet ér, ha számukra például részletfizetési lehetőséget kínálnak, minthogy felszámolást kezdeményeznek, amelyből végképp nem lesz pénz - fogalmazott az APEH elnöke.

A januári és februári államháztartási adatok alapján valamelyest csökkentek az adóbevételek. Szikora János azonban hangsúlyozta: az első két hónap adataiból még nem lehet messzemenő, az egész évre érvényes következtetést levonni. Mint mondta, rendszeresen előfordulnak ingadozások az adóbevételben, és az első adatok alapján még nem látszik a sokat emlegetett nagy válság.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×