eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A piac is örül a miniszterelnök távozásának

A belpolitikai élet egyes szereplői után a piaci elemzők is azt emelik ki, hogy Gyurcsány Ferenc távozása pozitív üzenet. Az átmeneti bizonytalanság ugyanakkor gyengítheti a forint árfolyamát, és a tőzsdei hangulatnak sem használ esetleg a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtása előtti időszak.

Ha én külföldi befektető lennék, akkor egy programot látnék szívesen, egy komoly, gazdaság- és társadalompolitikai programot, ilyenje viszont az elmúlt választásokon egyik pártnak sem volt - mondta az Indexnek Duronelly Péter.

A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint ez a formállogika szabályai szerint azt is jelenti, hogy ha valaki előáll egy racionális programmal, akkor a pártoknak fel kell zárkóznia e mögé, sutba dobva saját korábbi elképzeléseiket: az, hogy egy új, nem politikus vezette kormány élvezze legalább az egyik nagy párt támogatását, feltétele egy új kormány működésének, ugyanakkor a támogatás nem jelentheti azt, hogy a miniszterelnök az őt támogató pártok foglya.

Duronelly szerint az új kormány vezetőjének a programon és a támogatáson kívül menedzserképességre van szüksége - az elmúlt években Gyurcsány Ferencről kiderült, hogy e tekintetben sem volt megfelelő.

Rövidtávon két célja kell legyen egy új kormánynak, az egyik az adósságspirál megállítása, és a második, bár ez így nehezen tud kormányprogram része lenni, a forint stabilitásának a biztosítása. Ennek része kell legyen persze egyebek között a versenyképesség javítása.

A bizonytalanság átmenetileg kivetülhet a forint és a tőzsdei árfolyamok alakulására, és elképzelhető, hogy emiatt gyengüléssel indul a hét, de továbbra is a külföldi trendek lesznek meghatározóak a hazai árfolyamgörbék alakulásában - mondta az Indexnek Sarkadi Szabó Kornél. A Cashline vezető elemzője szerint ha előkerülnek nevek, forgatókönyvek, azok akár bizalomerősítő hatással is járhatnak a piacon - fontos persze, hogy ne legyen időhúzás íze a történetnek, egy szocialista politikus Gyurcsány helyére ültetésével aligha lehet bizalmat építeni.

A lemondó miniszterelnök viszont olyannyira megosztó személyiséggé vált, hogy akár a legjobb ötletekkel is előállhatott volna, kevéssé hit volna a piac azok megvalósulásában.

Sarkadi szerint a legfontosabb kérdés az új kormány számára rövidtávon a kiadáscsökkentés lesz: a piaci bizalom helyreállításához arra lenne szükség, hogy az ország önfinanszírozóvá váljon, azaz újabb hitelek nélkül legyen képes fedezni a meglévő adósságállomány kamatterheit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×