eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

GVH: élénkül a verseny a bankok között a törvénymódosítással

Több aggályát is megfogalmazta a Bankszövetség a jövő héten a parlament elé kerülő, a bankok egyoldalú szerződésmódosítását korlátozó törvénymódosításról. A szövetség főtitkára azt mondta: technikailag is nehéz megvalósítani azokat a javaslatokat, amelyek a kormány megfogalmazott, mert minden szakmaiságot nélkülöznek. A Gazdasági Versenyhivatal szóvivője ugyanakkor arról beszélt, hogy nem a hiteleket drágítja, hanem inkább versenyt generál a bankok között a törvénymódosítási javaslat.

Aggályait fejezte ki a Bankszövetség a jövő héten a parlament elé kerülő, a bankok egyoldalú szerződésmódosítást korlátozó törvénymódosításról. Nyers Rezső főtitkár az InfoRádiónak azt mondta: a bankok több ponton készek módosítani az eddigi gyakorlaton, de az elmúlt hetekben több olyan elem került be a törvényjavaslatba, amely gondot okoz a technikai végrehajtás szempontjából és tartalmilag is.

Példaként említette, hogy a törvényjavaslat szerint minden szerződést és annak módosításait be kell nyújtani a PSZÁF-nek, ez pedig kezelhetetlen helyzetet okozna a 10-20 millió szerződés miatt. Szintén komoly problémát jelent, hogy az érvényes szerződéseket is újra kell tárgyalni - közölte Nyers Rezső.

A főtitkár szólt arról is, hogy egyoldalú módosítás esetén a szerződésből való kilépés ingyenes lenne, ez pedig komoly gondokat okozna a jelzáloghitelek esetében.

Nyers Rezső szerint ha megszavazzák a képviselők a jogszabályt, akkor az tovább drágíthatja a hiteleket és lassíthatja a hitelkihelyezést az amúgy is pangó piacon.

GVH: élénkül a verseny

Nem a hiteleket drágítja, hanem inkább versenyt generál a bankok között a törvénymódosítási javaslat - ezt a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője mondja. Mihálovits András szerint a hitelkihelyezés lassulására, a hitelek drágulására nem kell számítani.

A GVH még 2007 februárjában indított ágazati vizsgálatot a bankszektorban, mert észlelte, hogy a lakossági és a kisvállalati piacon bizonyos termékek esetében ritkán fordul elő, vagy magas költséggel jár a bankváltás, ami korlátozhatja, vagy torzíthatja a piaci verseny - emlékeztetett a szóvivő. A 2008 decemberében lezárult ágazati vizsgálat során megállapították, hogy a bankváltással kapcsolatos nehézségek miatt a hitelpiacokon a jellemzően hosszú távú szerződéses kapcsolatokban jelentős aszimmetria figyelhető meg a szolgáltatók javára. A hiteltermékek esetében a GVH négy olyan tényezőt azonosított, amelyek a versenyt torzítják. Ide sorolják az egyoldalú szerződésmódosítások gyakorlatát, a bankváltás magas költségeit, az árak nehéz összehasonlíthatóságát és az állami támogatások hordozhatóságának hiányát - emelte ki.

A hivatal a problémák mindegyikének orvoslására tett javaslatot és örömmel vette tudomásul, hogy ezek többsége bekerült a törvénymódosító javaslatba.

A jogszabály-módosítással a GVH meggyőződése szerint az ügyfelek jól járnak, még akkor is, ha a legutolsó javaslat a jelzálog-hitelintézetek által nyújtott jelzálog-hiteleket kivonja a verseny erősödését biztosító szabályok alól.

Mihálovits András hangsúlyozta: a GVH furcsállja, hogy a bankszövetség kommunikációjában azzal "riogat", hogy az ügyfelek érdekeit védő és a verseny számára kedvező törvénymódosítás miatt a fogyasztók az eddigieknél nehezebben jutnak majd hitelhez, és többet kell fizetniük a nekik folyósított kölcsönökért.

A szóvivő szerint a jelenlegi tapasztalatok abba az irányba mutatnak, hogy az árak keresleti piacon alakulnak ki, ahol nem kizárólag a tényleges költségek, hanem a fogyasztók fizetési hajlandósága a meghatározó. A GVH elemzései azt is mutatták, hogy a magyar kamatfelárak nemzetközi összehasonlításban még régiós szinten is meglehetősen magasak, ennek alapján jelentős áremelkedés a törvénymódosítás hatására nem várható különösen akkor, ha az ügyfelek élnek az új szabályozás adta lehetőségeikkel, amelyek révén a bankváltás költségei jelentősen csökkennek, az ügyfelek számára hátrányos szerződés módosítás esetén ingyenes kilépést tesznek lehetővé, ez pedig kellő visszatartó erőt jelenthet a bankok számára.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×