eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az OÉT-ben elutasították a kormány adócsomagját

Demonstrációt tart négy szakszervezeti tömörülés április 4-én, ha a kormány továbbra sem veszi figyelembe kifogásaikat az adócsomag kidolgozásakor. Ezt a szakszervezetek vezetői jelentették be az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésének szünetében. A tanácskozáson a munkáltatói oldal is elutasította a kabinet adókoncepcióját.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttmuködési Fóruma (SZEF), valamint az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) tart demonstrációt április 4-én, a kormány adócsomagja ellen tiltakozva.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke az InfoRádiónak azt mondta: A csomag munkavállaló-ellenes és társadalmilag hátrányos, az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében pedig egyenesen katasztrofális eredményekkel járhat.

Az érdekképviseletek minden törvényes eszköz bevetnek azért, hogy a kormány visszavonja a beterjesztett javaslatait - tette hozzá.

Hernádvölgyi Andrea, az MSZOSZ alelnöke közölte: a demonstrációt a budapesti Kossuth térre tervezik, és legalább 10-15 ezer ember részvételére számítanak.

Horváth Lajos, a LIGA Szakszervezetek ügyvezető alelnöke, a munkavállalói oldal szóvivője hangsúlyozta: a kormány adócsomagja jövedelemátcsoportosítást jelent a munkavállalóktól a munkaadók, illetve az alacsony jövedelműektől a magas jövedelműek felé. Elmondta: a járulékok tervezett csökkentése elemzéseik szerint semmivel sem járul hozzá a foglalkoztatási szint növeléséhez. A csomag álláspontjuk szerint rontja a hosszú távú öngondoskodás lehetőségeit - tette hozzá.

Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára, a munkáltatói oldal szóvivője csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a munkaadói oldal javaslatai közül egyetlen elem sem található a kormány adócsomagjában. Hangsúlyozta: az intézkedések hatását összeadva a csomagnak nincs a munka terheit érdemben csökkentő hatása.

A munkaadói oldal számításai szerint a teljes adócsomag nem nullszaldós, hanem mintegy százmilliárd forintos többlet-adóterhet jelent - emelte ki Horváth Gábor. A munkaadók szóvivője hiányolta a csomagból az állami kiadásokat csökkentő és a belső megtakarításokat ösztönző intézkedéseket, valamint nehezményezett számos, az átláthatóságot rontó és az adminisztrációs terheket növelő elemet.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára reakciójában a kormány korlátozott mozgásterére utalt. Hangsúlyozta: a csomagot úgy kellett kidolgozni, hogy a költségvetési hiány mértéke tartósan 3 százalék alatt maradjon. Az államtitkár elmondta: a 2009 február közepén összeállított átfogó intézkedéscsomag három stratégiai célt tűzött ki: az euró mielőbbi bevezetését, a 65 százalékos foglalkoztatási szint mielőbbi megvalósítását, valamint az EU-átlagát nagyjából 2 százalékkal meghaladó hosszú távú növekedési ütem elérését.

Nem nyerte el sem a munkavállalói, sem a munkaadói oldal egyetértését az OÉT ülésén a kormány nyugdíjrendszer módosítását célzó törvényjavaslata, amely egyebek mellett felemelné a nyugdíjkorhatárt és beépítené a 13. havi nyugdíjat a havi ellátásba.

A munkavállalói oldal szerint a kormánynak vissza kellene vonnia a törvényjavaslatot és érdemi vitát kezdenie - mondta Horváth Lajos, a LIGA Szakszervezetek ügyvezető alelnöke, a munkavállalói oldal szóvivője.

A munkaadói oldal egyetért a nyugdíjkorhatár emelésével és a 13. havi nyugdíj kezelésével, a mértékben és a módszerben van különbség - mondta a munkaadói oldal képviseletében Bálint Adrienn szakértő. A munkáltatók a válságkezelésre "hangsúlytalannak" tartják a javaslatot, és átgondolását javasolják.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×