eur:
394.87
usd:
370.48
bux:
65435.75
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Akár egy repülőgép is rázuhanhat az atomerőműre, kibírja

Nagy valószínűséggel úgynevezett harmadik generációs atomerőművi blokkot fognak építeni Magyarországon, ezek már sokkal biztonságosabbak és jóval szélesebb tartományban vezérelhető a teljesítményük - mondta az MTA Energetikai Bizottságának elnöke. Aszódi Attila hozzátette: az atomhulladékot tekintve már nem a tárolás, hanem az újrahasznosítás a világtrend, amelyet már technikailag is meg lehet oldani.

A világon ma használt atomreaktorok többsége második generációs, ilyenek a paksi blokkok is - mondta az InfoRádiónak az MTA Energetikai Bizottságának elnöke. Aszódi Attila hozzátette:azóta már kifejlesztettek harmadik generációs blokkokat is, amelyek sokkal szélesebb tartományban manőverezhetőek, teljesítményük nem kell, hogy 100 százalékos legyen, viszonylag nagy sebességgel változtatható a teljesítményük.

Kifejtette: ezeket a blokkokat speciális, nagy teljesítményű, a terhelést bíró védőépületekbe helyezik, amelyek még azt is kibírják, ha rájuk zuhan egy utasszállító gép, kibírják az extrém időt és a földrengést is. Eddig a kiégett rudak ötvenéves tárolás után földalatti lerakókba kerültek, pedig további nagy energiatermelési potenciál van bennük.

Veszélyes voltukat egy belekevert, kis mennyiségű anyag okozza, amit ha sikerül kivonni, sokkal kisebb a tárolási probléma. Erre már vannak módszerek a franciáknak köszönhetően, és az oroszok is dolgoznak rajta - mondta Aszódi Attila.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×