eur:
390.98
usd:
366.85
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Zuhanórepülésben az építőipar

A válság megbénította az építőipart, ezért a magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező osztrák Wienerberger téglaipari csoport nem fizet osztalékot. Zuhanórepülésben van az építőipar Somogyban, a lakásépítés tavaly tizennyolc százalékkal esett vissza a megyében - írta a Somogyi Hírlap. Idén 20-25 ezer új lakás épülhet, miközben tavaly az országban 36 ezer lakásra adtak ki használatbavételi engedélyt.

Zuhanórepülésben van az építőipar Somogyban, a lakásépítés tavaly tizennyolc százalékkal esett vissza a megyében - írta a Somogyi Hírlap. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársa a megyei napilapot arról tájékoztatta, hogy Somogyban az elmúlt évben 154-gyel kevesebb, összesen 710 lakás készült el, mint egy évvel korábban.

Daxner Gábor, a vállalkozók országos szövetségének megyei elnöke szerint a már megkezdett magánházépítések fele is bedőlhet, s azt is lehetségesnek tartja, hogy idén statisztikailag is mérhető mélypontot ér el a somogyi építőipar.

Nem fizet osztalékot a Wienerberger

Veszteséget szenvedett el tavaly a jelentős magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező osztrák Wienerberger téglaipari csoport, mert a válság megbénította az építőipart. A vállalat az idén további romlásra számít, elsősorban a növekedés korábbi fő hajtóerejének számító Kelet-Európában várható bizonytalanság miatt.

A társaság bevétele tavaly 2 százalékkal 2,4 milliárd euróra, az üzemi eredmény 32 százalékkal 239,8 millióra, az adózott eredmény 65 százalékkal 103,3 millió euróra csökkent tavaly. E azt jelenti, hogy a részvényarányos nyereség 77 százalékkal esett vissza 81 eurocentre. A társaság likviditásának biztosítása végett a tavalyi évre nem fizetnek osztalékot a társaságnál, 2007-ben 1,45 eurót kaptak részvényenként a tulajdonosok.

Az idei évet "különösen nehéznek és kihívásokkal teli" esztendőnek minősítette a cég vezetése a válság miatt, elsősorban a kelet-európai országokban bizonytalanok a kilátások. Az első negyedben a társaság "nyilvánvaló visszaesést" vár az eredményekben, mindamellett az első három hónap még nem tükrözi híven a helyzetet, ezért május előtt nem vállalkoznak pontosabb előrejelzésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×