eur:
394.46
usd:
370.45
bux:
65587.78
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Tombor: Új atomerőművek kellenek

Szükség lesz új atomerőművi blokkokra a 2020-as években - mondta a Magyar Villamos Művek Zrt. tanácsadója a paksi atomerőmű bővítésének lehetőségeiről szóló konferencián. Tombor Antal szerint, ha gáz és szén alapú erőművekből többet is építenek a következő évtizedben, az ország energiaellátásához nem lesz elegendő.

A jelenleg működő erőművek 50 százalékát be kell zárni a következő 10-15 évben, mert elöregedettek, környezetszennyezők és rossz hatásfokkal üzemelnek. Ugyanakkor fokozatosan, évi másfél százalékkal nő a villamosenergia-igény az országban - sorolta fel az erőművek építésének okait a Magyar Villamosművek tanácsadója.

Tombor Antal hozzátette: a helyzetet súlyosbítja, hogy a csökkenő kapacitás és a növekvő igények mellet import áram behozatalára is egyre kevésbé van lehetőség, mivel a környező országok is egyre környezettudatosabbak, és egyre nehezebben adnak engedélyt új erőmű-beruházásokra.

A MAVIR volt vezetője elmondta: jelenleg évi közel kilencezer megawatt kapacitás van beépítve, és ez csökken le várhatóan 2025-ig ötezer megawattra, így a fennmaradót kell pótolni. Tombor Antal szerint főként nagy erőműveket kellene építeni, az atom mellet gáz, lignit és feketeszén alapút. A szakember elmondta: ha figyelembe veszik az energiatakarékossági szempontokat, illetve a várható változásokat, akkor sem fog csökkenni a villamosenergia-igény Magyarországon a következő 15 évben, legfeljebb az igény növekedése lesz alacsonyabb.

Kifejtette: a következő években szükség van Magyarországon erőművek építésére, és bármilyen verzióval is számolnak, a 2020-as évekre szükség lesz új atomerőművi blokkokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×