eur:
394.54
usd:
370.39
bux:
65344.04
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Almunia: a javulás jeleit érzékeli az európai gazdaságokban

Kedvezőbb jelzéseket tapasztal az európai nemzetgazdaságokban a három hónappal ezelőtti helyzethez képest az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, akinek interjúja egy olasz lapban jelent meg kedden.

"Néhány bank a vártnál jobb eredményekről számolt be, javult a piaci likviditás, és kezdik meghozni a gyümölcsüket a közkiadásokra vonatkozó kormányzati kötelezettségvállalások" - sorolta Joaquín Almunia a La Stampa című torinói újságnak adott interjúban.

Hozzátette ugyanakkor: miután a kormányok gazdaságösztönző intézkedései felduzzasztják a költségvetési hiányt, egyre kisebb a lehetőség a manőverezésre még azokban az országokban is, amelyeknek pedig eddig megvolt rá a mozgásterük.

A bankoknak nyújtott támogatások hatása különösen Nagy-Britanniában és Írországban érezhető - mondta. A jobb helyzetben lévő bankok között sorolta fel a Barclays-t, a Citigroupot, a Bank of Americát, a JP Morgan Chase-t, amelyek kilátásai javulnak.

Az EU-biztos szerint a kormányoknak most mindenekelőtt a munkanélküliség ellen kell fellépniük, ami - fűzte hozzá - "nem jelenti azt, hogy az Európa Bizottságnak ne lenne feladata e területen".

Mindenütt feszültség van - mondta Joaquín Almunia az interjúban. Mint rámutatott, "minden előrejelzés arról szól, hogy idén visszaesik a növekedés Európában, és nagyon bizonytalan a helyzet a fő szektorokban, a feldolgozóiparban, az építőiparban, a szolgáltatások terén".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×