eur:
389.58
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Simor: Értelmetlen államcsődről vagy befagyasztott betétekről beszélni

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a magyar gazdasággal kapcsolatos drámai nyilatkozatoknak nincs hatása a politikára, a piaci szereplőkre azonban annál inkább. Simor András az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a forint gyengélkedése hosszú távon komoly veszélyeket hordoz.

Hosszú távon komoly veszélyeket hordozhat a forint gyengélkedése, ezért is hozott határozatot a monetáris tanács vasárnapi rendkívüli ülésén - mondta az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Simor András hozzátette: forintszűke esetén a magyar fizetőeszköz gyenge árfolyama likviditási problémákat okozhat a bankoknál - amire októberben már volt példa -, hiszen azok devizát sokszor forintfedezet ellenében vonnak be.

A veszteségeken keresztül erodálhatja a bankok tőkehelyzetét az is, ha a devizahitelesek a gyengülő árfolyam mellett nem tudják tovább fizetni a törlesztőrészleteket - magyarázta a jegybankelnök, aki reagált Surányi György, az MNB volt elnökének az Ybl Klub gazdaságpolitikai konferenciáján tartott előadására is.

Simor András szerint Surányi György kettős beszédet folytat: egyrészt amellett érvel, hogy nem szabad kamatot csökkenteni és meg kell védeni a forintot, ugyanakkor azt szeretné, ha a nemzeti bank alacsony kamatokkal hitelezne a bankrendszernek. Ez teljes nonszensz - jelentette ki a jegybankelnök.

Értelmetlen riogatás

Korrekt munkakapcsolatként jellemezte a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz fűződő viszonyát, amibe az is belefér, hogy időnként éles viták alakulnak ki közöttük.

Simor András értelmetlennek nevezte azokat a szakértői nyilatkozatokat, amelyek a gazdasági pálya fenntarthatatlanságáról szólnak, és drámai előrejelzéseket tartalmaznak. A jegybankelnök szerint ezek a prognózisok - és az olyan "nagy szavak" mint az államcsőd, a bankbetétek befagyasztása vagy a valutaválság - értelmetlenek, mivel nincsenek hatással a politikára, ám sokakban idegességet keltenek.

Biztosan lehet valahogyan a politikusokra hatni, ennek a módját kellene megtalálni - fűzte hozzá Simor András.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×