eur:
390.24
usd:
364.28
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bajnai: a lehető leggyorsabban be kellene vezetni az eurót

Már jövőre 3-4 százalékos elsődleges többletet kellene elérni az államháztartásban, majd hosszabb távon 4-5 százalékosat kellene teljesíteni ahhoz, hogy Magyarország irányában tartósan visszatérjen a bizalom - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az Ybl Klub által szervezett gazdaságpolitikai konferencián.

A gazdasági miniszter szerint az ország számára a legfontosabb az euró lehető leggyorsabb bevezetése lenne, ám a kritériumok elérése mellett figyelni kell a versenyképesség javítására is.

" Magyarországnak a lehető leggyorsabban euróra van szüksége" - mondta Bajnai Gordon, hozzátéve, hogy természetesen ehhez teljesíteni kell az euróövezetbe való belépés feltételeit.

Hangsúlyozta, hogy emellett Magyarországnak radikális lépéseket kell tennie a versenyképesség javítása érdekében. Szükség lenne arra is, hogy nagymértékben javuljon az ország foglalkoztatási rátája, amely jelenleg mindössze 57 százalékot ér el - mondta a miniszter.

Elmondta azt is, hogy a kormány intézkedéscsomagjának köszönhetően a jelenlegi 57 százalékról 47-re csökken az adóék. A kormány 800 milliárd forintos kiigazítása a tavaly szeptemberi költségvetéshez képest jó irány, de ez jelenleg már nem elégséges. Az általa említett lefaragások tovbbi 800-1000 milliárd forintos kiadáscsökkentést feltételeznek.

Szerinte a kormány gyorsan reagált a válságra, de mint mondta, azt tudomásul kell venni, hogy az ország kicsi és exportorientált, amely erősen kitett az európai és a világgazdasági folyamatoknak.

Heim: rosszabb a helyzet, mint az IMF-hitel felvétele előtt

Minden jelentős gazdasági mutató azt igazolja, hogy az IMF-hitel nem tudta stabilizálni a magyar pénzügyi rendszert, sőt a helyzet ma lényegesen rosszabb, mint a csomag előtt - mondta Heim Péter.

A közgazdász kifejtette: mára kiderült, hogy a hitelkeret bejelentése után az árfolyam és a kamatok csak átmenetileg stabilizálódtak. Hangsúlyozta: a magyar gazdaság súlyos strukturális problémákkal küzd, amelyeket az IMF-csomag nem tud megoldani.

Heim Péter úgy vélte, a monetáris politika a jelenlegi környezetben egyre kevésbé hatékony, így a stabilizáció kulcsa a fiskális politika irányítóinak kezében van. A költségvetés további kiigazítása elkerülhetetlen, ám bizonyos alapvető közszolgáltatások, így az oktatás, a rendvédelem, a jogbiztonság terén nem szabad csökkenteni az állami források mértékét - tette hozzá.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×