eur:
389.3
usd:
361.92
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

A GKI szerint rosszabb a helyzet, mint korábban azt jelezték

A magyar gazdaság az idén 3,5 százalékkal, a korábban előrejelzettnél nagyobb mértékben esik vissza, míg az infláció átlagosan 3,3 százalékra változik a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb prognózisa szerint, amely az Erste Bank együttműködésével készült.

A GKI február elején kiadott prognózisában még 2,5 százalékos GDP-csökkenéssel és 2,3 százalékos inflációval számolt 2009-re. A gazdaság teljesítménye elsősorban a külső és belső kereslet zuhanása miatt eshet vissza a vártnál nagyobb mértékben.

A gazdaságkutató az előrejelzésében azt várja, hogy 2009 átlagában egy euró átlagosan 280 forintot ér majd, szemben a tavalyi 251,20 forintos, és a februárban 2009-re prognosztizált 270 forintos átlaggal.

Az elemzés szerint Magyarországon a reálkeresetek alig, a fogyasztás viszont jelentősen csökken. Az üzleti szektorban a beruházások visszaesését okozza a mérséklődő piaci kereslet és a forráshiány.

A GKI azt várja, hogy az infláció 2009 elején gyorsan mérséklődik majd, és májusra mindössze 2 százalék körüli áremelkedés várható.

A második félévben azonban a várható áfa- és jövedékiadó-emelés, valamint a gyenge forint következtében az infláció újabb emelkedése valószínű. Így éves átlagban 3,3 százalékos, az év végén 4,4 százalék körüli áremelkedés várható.

2009 végén 8,7 százalékos munkanélküliségi rátát várnak, és azt, hogy 2009-ben átlagosan az ipari termelés 10 százalékkal esik vissza.

Az szinte biztosra vehető, hogy Magyarországon 2009 végén a maastrichti kritérium (3 százalék) alá csökken az államháztartási hiány - olvasható a GKI előrejelzésében.

Fontos feladat a külső egyensúly gyors javítása, mivel nagyon megnehezült és megdrágult a külföldi hitelekhez jutás. A külső deficit mérséklődése a külkereskedelmi aktívum és az EU-támogatások emelkedésének eredménye lehet.

Összességében a reálkeresetek közel 1 százalékos csökkenése várható; 2008-ban a reálkeresetek 0,7 százalékkal emelkedtek. A versenyszektorban a bruttó bérek 4 százalék körüli emelkedésére, a költségvetésiben 1 százalékos csökkenésére számít a GKI.

A háztartások fogyasztása és beruházása a növekvő hiteltörlesztési terhek, valamint a nagyobb megtakarítási hajlandóság következtében érezhetően csökken. Az egyéni fogyasztás mintegy 3 százalékkal, a beruházások - a romló piaci helyzet és a források szűkössége miatt - mintegy 5 százalékkal csökkennek.

A gazdaságkutató várakozásai szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2009-ben folytatja óvatos kamatcsökkentő lépéseit.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-1

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-1

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×