eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Újabb kamatcsökkentés várható

További kamatcsökkentésre lát lehetőséget az Európai Központi Bank (EKB) egyik igazgatótanácsi tagja.

A finn Erkki Liikanen azt mondta, hogy még tovább csökkenthet a kamat, bár a kamatgyengítés hatása mérséklődik, ahogy a kamatszint egyre lejjebb kerül.

Az EKB csütörtökön fél százalékponttal történelmi mélypontra, 1,50 százalékra gyengítette irányadó kamatát, a kéthetes refinanszírozási kamatminimumát.

A kamatdöntés után a Reuters által megkérdezett elemzők azt mondták, hogy az EKB a második negyedévben várhatóan 50 bázisponttal tovább csökkenti a kamatot. A 66 szakértő közül 58 szerint az újabb kamatcsökkentés legvalószínűbb időpontja április.

Ezután azonban az EKB már inkább kamatot emel, semmint a nullához közelítené annak szintjét, miként az most az Egyesült Államokban, Japánban és Kanadában, illetve csütörtök óta Nagy-Britanniában van. (A brit jegybank csütörtökön fél százalékpontos kamatcsökkentést hajtott végre 0,5 százalékra.)

Az EKB - a megkérdezett szakértők többsége által várt áprilisi kamatcsökkentés után - valószínűleg a jövő év végéig 1,0 százalékon tartja az alapkamatot.

Az EKB október óta 275 bázisponttal gyengítette az alapkamatot.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×