eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nagy bajban a forint

Jelentősen gyengült az elmúlt órákban a forint: az euróval és a svájci frankkal szemben történelmi, míg a dollárral szemben 6 és fél éve nem látott mélypontra esett a magyar fizetőeszköz. A forint ma is alulteljesítő volt a régiós devizák között.

A nap végére újabb határozott forintgyengülési hullám bontakozott ki, amelynek nyomán 311-ről 315 forint 60 fillérre emelkedtek az euróval szembeni forintjegyzések a bankközi piacon. A zárás után nem sokkal tovább gyengült a forint, jelenleg 315 forint 80 filléren jegyzik a bankközi kereskedésben a magyar fizetőeszközt.

 A portfolio.hu arról számolt be, hogy lényegében befagyott az állampapírpiac: ilyen gyenge forintárfolyam mellett sokan szeretnének eladni állampapírokat, de nehéz vevőket találni még kisebb tételekre is.

A befektetők egyre kedvezőtlenebbül ítélik meg a magyar gazdaság kilátásait. Ezt támasztotta alá Simor András jegybankelnöknek a nyilatkozata is. Az MNB vezetője azt mondta: az euró bevezetéséhez vezető kiskapuk keresése helyett az országnak neki kellene látnia a maastrichti kritériumok teljesítésének.

Eközben a lengyel vezető index alig egyszázalékos leértékelődést mutatott, a lengyel zloty és a cseh korona viszont stabil. A forint ugyanakkor nem valószínű, hogy végleg elszakad a régió többi valutájától - mondja Weinhardt Attila, a portfolio.hu elemzője.

Viszont egyre közelebb kerülünk ahhoz a szinthez, amit az elemzők kritikusnak tartanak a banki hitelportfóliók "egészségessége" szempontjából. Így növekszik az esélye annak, hogy a nemzeti bank nem csak szóban, hanem ténylegesen is beavatkozik a devizapiacon - teszi hozzá.

Megjegyezte, hogy az Európai Központi Bank és a brit jegybank is kamatot vágott, ami segíthetné a régiós devizákat, de ez a gyakorlatban nem működik, a közép-európai jegybankok valószínűleg nem folytathatják a kamatcsökkentési sorozatot, és akárcsak Csehországban, nálunk is lehetséges, hogy a jegybank újra emeli az irányadó kamatlábat.

Weinhardt Attila megemlítette, hogy az Egyesült Államokban nagyon gyors és drasztikus beavatkozások vannak, és ezért valószínűleg ők hamarabb kilábalnak a recesszióból, mint mi. Így a jövőbeli bizalom testesül meg abban, hogy a dollárba menekülnek a befektetők.

Ötéves mélypontján, ismét 10.000 pont alatt, 9.594 ponton zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a BUX ; az index 440 ponttal, 4,4 százalékkal gyengült. Legutóbb 2004 januárjában állt ilyen alacsony értéken az index.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×