eur:
385.95
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Ismét elnapolták a Malév-közgyűlést

Döntéshozatal nélkül, március 18-ra napolták el a Malév rendkívüli közgyűlését. Ezzel tovább késik a légitársaság tőkerendezése.

A Malév tőkerendezésének első lépéseként a februárban megtartott közgyűlés döntött a légitársaság 3,6 milliárd forintos alaptőkéjének 360 millióra csökkentéséről azért, hogy megfeleljen a törvényi előírásoknak. Az alaptőke megemeléséről az AirBridge Zrt. azért nem tett előterjesztést, mert még nem történ meg a kisebbségi orosz tulajdonban lévő cég tulajdonosi szerkezetének átalakítása.

A Borisz Abramovics orosz üzletember tulajdonában lévő 49 százalékot az orosz állami Vnyesekonombank veszi át, de azt, hogy a tranzakció lezárult-e, nem közölték. A február 10-i rendkívüli közgyűlést követően azonban Anatolij Ballót, a Malévot finanszírozó pénzintézet alelnökét választották meg a légitársaság igazgatósága új elnökének. Az AirBridge többségi tulajdonosa eredetileg két magyar magánszemély, Kiss Kálmán és Költő Magdolna.

Már a keddi közgyűlés előtt arról szóltak a hírek, hogy érdemi döntések nélkül el fogják napolni azt, ugyanakkor egyes források azt sem tartották kizártnak, hogy a magyar állam eláll a 2007-ben kötött privatizációs szerződéstől.

Nem először halasztanak

A légitársaság eredetileg január 27-én döntött volna a tőkerendezéstől, ám a testület akkor is felfüggesztette munkáját. Néhány nappal azt követően, hogy a magyar-orosz gazdasági együttműködési kormányközi bizottság társelnöki találkozója után bejelentették: a Malév új közvetett tulajdonosa a Vnyesekonombank lesz, amely az orosz Aeroflottal partnerségben üzemelteti majd a magyar légitársaságot.

Az AirBridge 2007-ben 144 millió forintot fizetett a Malév csaknem száz százaléknyi részvénycsomagjáért, és vállalta a cég összes, mintegy 36 milliárd forintnyi, állami garanciával felvett hitelének visszafizetését, részben halasztott teljesítéssel. Ennek teljesítésére hozták létre az állami tulajdonú Malév Vagyonkezelő Kft.-t, amely a Magyar Fejlesztési Bank 20 milliárd forintos hitelét úgy vállalta át, hogy a kft.-ben lévő Malév márkanévért, a Százhalombatta és Ferihegy közötti kerozinvezeték repülőtéren kívüli részéért, és egy Boeing 767-es gépért a légitársaságnak bérleti díjat kellett volna fizetnie.

Nehéz helyzet

A Malév azonban 2,2 millió eurós adósságot halmozott fel - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ekkora összegű tulajdonosi kölcsönt nyújtott a társaságnak, hogy az képes legyen törleszteni az MFB-hiteleket.

Időközben az is kiderült, hogy a Boeing a CIB Bank jelzálogjogával terhelten került a kft.-be, erről azonban a vagyonkezelő csak 2008 novemberében értesült. A szervezet vizsgálatot indított az ügyben, és nincs kizárva, hogy annak lezárultával büntető feljelentést tesznek.

A 2,2 millió eurós tulajdonosi kölcsönre január végén lehívták a Vnyesekonombank garanciáját, így a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő visszakapta a pénzét. A Malév helyzetét jelzi, hogy dolgozóinak februárban csak késve, két lépésben tudott fizetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×