eur:
388.66
usd:
360.55
bux:
68561.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az APEH a válságban is változatlan keménységgel ellenőriz

Egyre hatékonyabb az a kiválasztási rendszer, amelynek alapján elrendelik az egyes adózók vizsgálatát - mondta az InfoRádiónak az APEH elnöke. Szikora János szerint a gazdasági válság nem hoz változást az adóhatóság megállapításaiban. Az adóhivatal számára idén is kiemelt fontosságú a feketegazdaság fehérítése és az áfával kapcsolatos ügyletek ellenőrzése.

Nem változik az APEH ellenőrzési gyakorlata a válság hatására - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke. Szikora János hozzátette: egyre hatékonyabb az a kiválasztási rendszer, amelynek alapján elrendelik a vizsgálatokat.

Az ellenőrzéseknek visszatartó ereje van - hangsúlyozta az APEH-elnök. Megjegyezte: céljuk, hogy azok ellen indítsanak vizsgálatot, akik nem adóznak, a jogkövető adózókat, vállalkozásokat pedig minél kevésbé zavarják.

Nincs külső elvárás azzal kapcsolatban, hogy milyen összegű adókülönbözetet, -hiányt állapítson meg az APEH - hangsúlyozta Szikora János. Hozzátette: a teljesítendő adó- és járulékbevételeket alapvetően a költségvetési törvény határozza meg.

Maradnak a célok

Az APEH legfontosabb feladata idén is a feketegazdaság elleni határozott fellépés, illetve az áfával kapcsolatos ügyek ellenőrzése - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnökhelyettese.

Varga Lászlóné hozzátette: szigorúan ellenőrzik az újonnan alakult vállalkozásokat is, hogy az adóelkerülési céllal létrehozott cégeket már az induláskor kiszűrjék. Ugyancsak tovább vizsgálják majd a nyereségminimumot el nem érő vállalkozásokat, a társadalombiztosítási "potyautasokat", a feketemunkát és folytatódnak a vagyonosodási vizsgálatok is.

Az idén a kiemelten ellenőrizendő tevékenységek közé tartozik majd a gépkocsikölcsönzés, a felnőttoktatás, valamint a hirdetés, reklámozás.

Az APEH a 2008-ban befejezett több mint 317 ezer ellenőrzés során 468 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel, amihez 304 milliárd forint szankció kapcsolódott - fűzte hozzá Varga Lászlóné.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×