eur:
389.36
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megszűnő 13. havi nyugdíj, szigorodó gyes-szabályok - Gyurcsány újabb csomagja

A 13 órakor kezdődő parlamenti ülésen hirdeti meg a kormányfő legújabb csomagját. Gyurcsány Ferenc a változtatások irányáról eddig azt mondta: a munkát terhelő adókat csökkenti, és változtat a szociális és nyugdíjrendszeren is.

A kormány vasárnapi rendkívüli ülésén véglegesítették az adó és szociális rendszerbeli változtatásokat. A leghangsúlyosabban az élő munka terheinek csökkentéséről beszéltek, mondván ez szükséges ahhoz, hogy a munkahelyek megmaradjanak és újakat teremtsenek.

Ebből a szempontból egy lényeges változtatás lesz - az eddig kiszivárgott információk szerint - 5 százalékkal csökken a munkáltatói járulék, de elképzelhető, hogy idén csak a minimálbér duplájáig lesz ez érvényesíthető, és jövőre válik általánossá a járulékcsökkentés.

Változnak a vállalkozások terhei több ponton is, így például 4 százalékkal, 19 százalékra emelik a társasági adót 2010-től, nő a jövedéki adó 5-7 százalékkal, és emelik az áfát is, 3 százalékkal már most júliustól.

A személyi jövedelemadó rendszerében idén júliustól emelkedik az alsó kulcs felső határa, 1,7 millióról 2,2 millió forintra, és egyben emelik 18-ról 19 százalékra az alsó sáv kulcsát. A felső kulcs a jelenlegi 36 helyett 38 százalékos lesz, és megszűnik a szolidaritási adóként elhíresült magánszemélyek különadója. A 2010 januárjától érvényes szabályozás szerint a kulcsok nem módosulnak, de az alsó kulcs határa 3 millió forintra tolódik ki.

Megszünteti a kormány jövőre az eddig adómentesen adott juttatásokat is: ez érinti az üdülési csekket, az étkezési utalványt, és az iskolakezdési támogatást.

A szociális rendszerben is komolyabb változtatásokat tervez a kormány. Így például bruttósítják és az adóalapba vonják majd a gyedet és a gyest is, ugyanígy a családi pótlékot is, a változtatások szerint a felemelt összegeket 19 százalékos adóval sújtják és kormányzati számítások szerint az alacsony jövedelműeknél ez nem jelent változást, de az átlagbér felett keresőknél már nettó kiesést eredményezhet.

A gyednél szintén változás, hogy az eddigi félév helyett legalább 1 év biztosítotti jogviszony szükséges és csak addig, de legfeljebb 2 évig kaphatja az érintett, amilyen hosszú ideig a terhesség előtt fennállt a biztosítotti jogviszony.

A kormány belenyúlt a nyugdíjrendszerbe is. Az egyik legfőbb változás lesz, hogy 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt. Az idén 80 ezer forintban maximált 13. havi nyugdíjat pedig beépítik a havi nyugdíjba, ugyanakkor a 2010-től nyugdíjba vonulóknak teljesen megszüntetik. A kormányfő délután 1 órakor a parlament előtt számol be a részletekről.

Hol farag a kormány?

A hétfőn bejelentendő változtatások legfőbb kérdése, hogy a kormányzati kiadások mennyivel csökkennek majd, mert erről a legkevesebb az információ - véli a portfolio.hu elemzője. Madár István hozzátette: pénzügyi kormányzat 3 százalék alatt akarja tartani az államháztartási hiány mértékét, ami akkor lehetséges, ha a kiadások érdemben csökkennek.

Hozzátette: az eredetileg tervezett 2,6 százalékos GDP-arányos hiánycélon azonban valószínűleg módosít a kormány - 2,9 százalékra -, ezzel teremtheti elő azt a hiányzó 150-350 milliárd forintot, amely a korábbinál tervezettnél rosszabb makrogazdasági mutatók esetén hiányzik majd a büdzséből.

Hangsúlyozta: az eddig bejelentett tételek, azaz a családi pótlék változtatása vagy a szociális kiadások lefaragása messze nem elegendő forrás mindehhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×