eur:
389.33
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csak "sokkterápiával" lehetne segíteni a gyenge forinton

Sokkterápiával esetleg meg lehetne erősíteni a tartósan gyengülő forintot, ez azonban olyan mértékű életszínvonal-csökkenéssel járna, ami egyelőre kizár egy ilyen állami beavatkozást - véli a portfolio.hu elemzője. Madár István szerint a 300 forint körüli euróárfolyam nem jó a költségvetésnek, az állami büdzsé azonban már amúgy is megcsúszott.

Nincs egyértelmű határ, ahol a költségvetés finanszírozhatatlanná válik - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője, aki szerint ennek oka az, hogy a büdzsé már így is megcsúszott: az inflációra és a gazdasági növekedésre tervezett számok sokkal kedvezőtlenebbül alakulnak.

A költségvetési feszültségen kívül problémát jelenthet még az is, ha az állampapírpiacon vagy az államadóssággal kapcsolatban további problémák merülnének fel - véli Madár István, hozzátéve: a forint látványos gyengülésével nemcsak a lakosoknak, de az államháztartásnak is jelentősen drágulnak a devizahitelek.

A szakértő rövid távon nem lát esélyt arra, hogy fizetésképtelenné válik az állam, mert a Nemzetközi Valutaalaptól kapott húszmilliárd eurós hitel sokáig kitart. Madár István azonban úgy látja: nincs igazán erős ütőkártya a kormány és a jegybank kezében a helyzet megoldására.

Csak sokkterápiaszerűen lehetne látványosan csökkenteni az államháztartás finanszírozási igényét: ehhez drasztikus kiadáslefaragás kell, és az, hogy egy fenntartható pályára álljon a költségvetés - véli az elemző, aki szerint azonban a sokkterápiában alkalmazott kiadásleszorítás jelentős életszínvonal-csökkenéssel járna, így  nem valószínű hogy a közeljövőben a kormány megteszi ezt a lépést. Ehhez komolyabb veszélynek kell előállnia - tette hozzá Madár István.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×